![]() |
Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri - Yazdırılabilir Sürüm +- İED (http://ied.org.tr/forum) +-- Forum: İşitme Hakkında (/forum-6.html) +--- Forum: Eğitim ve Öğretim (/forum-11.html) +--- Konu: Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri (/thread-267.html) |
Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri - ekarakoc - 12-31-2012 01:44 PM Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri Türkiye'de Rehabilitasyon Merkezlerinin bilinmeyen acı yanları. Rehabilitasyon merkezleri Milli Eğitim'e bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) tarafından denetlenen özel kurumlardır. Milli eğitimin denetlemediği söylenemez, ama yapılan denetimler ne kadar aile ve rehabilitasyon merkezlerindeki çocuklar için faydalı ve iyileştirici yönde, o tartışılır. Bir işitme engelli çocuğun annesiyim, bana göre denetimler sadece kurumun amaca uygun işleyip işlemediğini yüzeysel gözlemlemesinden öte değildir.. Devlet destekli olması kaynaklı, denetimlerde kayıtlar, faturalar, evraklar daha çok dikkate alınmaktadır. Oysa her rehabilitasyon merkezi yasalara uymak zorunda. Aileler zaten yönetmeliklerden habersiz olduğundan, hak araması gerektiği ve nasıl arayacağı konusunda dahi habersiz, halbuki sözkonusu olan kendi Çocuğunun geleceği. Kurumları denetleyici Baş Mekanizma Aile olmalı. rehabilitasyon merkezlerinde, yaşanan Kulaktan Kulağa anlatılan fakat kimsenin Birlik olup nasıl önüne geçilebilir dediği yok. Bu sayede de kurumlar, kılıflarına uydurdukları şekilde devleti ve aileyi kullanarak eğitimi esas madde olması gerekirken ticarete dönüşmüş bu sistemde mutlu mesut çarkı çevirmekte. - Öncelikle Rehberlik araştırma merkezinden belirli zamanlarda gelen müfettişler, bu denetimleri habersiz yapmalı, ama Kurumlar bundan önceden haberdar olabiliyor. - Evrak denetimi elbette şart, ama memurların evrak bilgisi haricinde eğitimci olmaları gerekiyor, değilse ayrı alanlardaki denetimciler beraber denetlenmeliler. - Eğitimde belirli bir seviyeye gelmiş öğrencilerin Bireysel derslerine Denetimcilerin alınması bir göz boyama, gerçi bu da çok bir şey fark etmiyor, ne kadar bilgililer o alanda, uzmanlık alanı işitme engelliler üzerine mi? Zihinsel engelliler üzerine mi? Yahut bu konuda gerçekten uzmanlar mı? - Reelde olmayan ama Kaydı bulunan öğrencilerin olması yanı sıra, reelde olmayan ama diploması bulunan eğitimcilerin varlığından haberdar mı denetleyiciler? - Farklı engel gruplarındaki çocukların aynı rehabilitasyon merkezinde eğitim alması ne kadar doğru? Kesinlikle yanlış, bir Rehabilitasyon merkezi tek bir alanda uzman kadrosuyla Hizmet vermeli, grup eğitimine işitme engellinin farklı engel grubunda bir çocukla grup eğitimi almaması gerekiyor !!!! İşitme engelli çocuğun işitsel ve sözel farklı desteklere ve yöntemlere ihtiyacı varken, diğer engel grubunun farklı yöntemlerle Eğitilmesi gerekmekte. - Rehabilitasyon merkezlerinde aile bireysel olarak eğitilmeli, çocuk değil. Aile derslikten kesinlikle çıkarılmamalı, dışarıdan gerekli durumlarda izleyici olması istisna, ancak aile neler yaptığı neler yapabildiği konusunda çocuğu ile beraber öğretmene sunumlarını yaparak kendini eğitebilir, öğretmeni izleyerek değil. Bu yöntemle yapılan eğitimlerde sadece birebir Öğrenci - Öğretmen diyaloğu kaynaklı aile gereken eğitimi Derslikte bulunsa dahi evde uygulamakta başarısız olmakta. Amaç çocuk eğitimi değil çocukla beraber aile eğitimi iken, sadece çocuğa yönelik eğitim uygulandığı bir sistem rehabilitasyona ters - Rehabilitasyon merkezleri Kaynaştırma merkezi olamaz, bu görev anaokul ve kreşlere ve okullara aittir. - Rehabilitasyon merkezleri okul öncesi Kaynaştırma eğitimine ve okula başlamış olan tüm çocuklarını belirli zaman aralıklarında okullarında ziyaret etmeli ve oradaki eğitmenleriyle paralel çalışmak zorundalar. Burada okul öncesi ve okullarda yönetmelikler değil yasalar konulmalı, bu bir zorunluk olmalı. Olmaz ise, yitip giden çocuklarımızın sorumlusu, Milli Eğitim Bakanlığı'dır. Elfida GÜLER ![]() RE: Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri - eduzbel - 07-22-2013 11:44 AM İşitme engellilerle ilgili tüm birimlerde çalışmış(İşitme engelliler okulu,rehabilitasyon merkezi,rehberlik araştırma merkezi) bir öğretmen olarak Elfida hanımın yazısına bir kaç eklemem olacak: 1-Rehabilitasyon merkezlerini Rehberlik araştırma merkezleri(RAM) değil Milli eğitim Bakanlığı müfettişleri denetlemektedir. RAM'ların hiç bir denetleme yetkisi yoktur. 2-Denetlemeler tamamen biçimsel ve malidir. Milli eğitim bakanlığında özel eğitim öğrencilerini değerlendirebilecek uzman personel yoktur.Özel eğitim öğrencileri hiç bir zaman objektif bir değerlendirmeden geçirilemez.Denetim konusunda en büyük rol ailenindir. Aile Çocuğunun gelişimi iyi takip etmeli gerekli gördüğü yerde müdahalede bulunmalıdır.Buda ancak aile eğitimiyle mümkündür. 3-Kurumlarda işitme engelliler öğretmeni yada uzamanı diye size tanıtılan kişiler gerçekten işitme engelliler öğretmeni olmayabilirler.Kurum yöneticilerinden öğretmenin diplomasını göstermesini isteyiniz.Bundan çekinmeyiniz eğer kurum size öğretmenin diplomasını göstermekten kaçınıyorsa o öğretmen uzman değildir ve kandırılıyorsunuzdur. İştime engelliler öğretmenleri bu durumdan rahatsız olmaz aksine uzman olmayan kişiler deşifre olduğu için memnun olurlar. Rehabilitasyon merkezleri yöneticileri kuruma eğitim yuvası olmasından ziyade ticari bakarlar bu yüzden de her türlü aldatmacaya başvurabilirler.Lütfen dikkatli olun dürütçe işini yapmayan kurumlar ancak bu şekilde elenebilir. 4-Karma rehabilitasyon merkezleri işitme engelliler açısından sakıncalı sonuçlar doğurabilirler.Sadece işitme engellilerin olduğu kurumları tercih etmeniz daha sağlıklıdır. 5-Grup eğitimleri tam bir muamma ve göstermeliktir.Eğer çocuğunuz her hangi bir eğitim kurumuna(kreş,anaokulu,okul vb.) gidiyorsa grup eğitimi yerine bireysel eğitim almanızı öneririm.Zira kurumlardaki grup eğitimlerinde yaş düzey ve engel farklılıkları olan çocuklar bir arada bulundurulmaktadır. 6-Özel eğitimde aile eğitimi çok önemlidir.İşitme engellilerin eğitiminde daha da önemlidir.Aileye sadece anlatmak izletmek yetmez uygulama yaptırmak gerekir.Eğer imkan varsa bu uygulamaları kaydedip sonra izleyerek değerlendirme yapılmalı.Eğer öğretmeniniz zaman kısıtlılığından yakınırsa iki dersi birleştirip bu çalışma yapılmalıdır.Aile eğitimi Özel eğitimin yarıdan fazlasını kapsar.Aile neyi nasıl yapması gerektiğini bilirse ilerleme hızlı ve sağlıklı olurken eğitim kurumunun ve öğretmenin yükü azalır.(Ders saai kısıtlı olduğundan öğretmenin öğrenciye vereceği şeylerde kısıtlı olur bu ancak aile eğitimiyle aşılabilir.) 7-Eğitim süreci içinde yer alan tüm birey ve kurumlar iletişim halinde bulunmalı ve paralel çalışmalar yapmalıdır. Elfida hanım durumu çok güzel özetlemiş fazla söze gerek yok.Son olarak tavsiyem kurumdan çok öğretmen konusunda seçici olmanız.Uzman öğretmen bulmak zor.Uygun öğretmen buluncaya kadar aramaya devam ediniz.Her öğrencinin yılda iki kez kurum değiştirme hakkı vardır.Kurumunuzdan memnun değilseniz raporunuzu alıp başka kuruma geçiniz. Emin Düzbel İşitme Engelliler Öğretmeni |