![]() |
SN.RUHSAR DEMİREL'DEN ENGELLİLERE SINAVSIZ ÜNİVERSİTE KANUN TEKLİFİ - Yazdırılabilir Sürüm +- İED (http://ied.org.tr/forum) +-- Forum: İşitme Hakkında (/forum-6.html) +--- Forum: Haberler (/forum-7.html) +--- Konu: SN.RUHSAR DEMİREL'DEN ENGELLİLERE SINAVSIZ ÜNİVERSİTE KANUN TEKLİFİ (/thread-361.html) |
SN.RUHSAR DEMİREL'DEN ENGELLİLERE SINAVSIZ ÜNİVERSİTE KANUN TEKLİFİ - ekarakoc - 02-12-2013 07:17 PM ![]() TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 4/11/1981 Tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim ve gerekçesi ektedir. Gereğini arz ederim. Saygılarımla. 30/01/2013 Ruhsar DEMİREL Eskişehir Milletvekili ---------------------- GENEL GEREKÇE Dünya Sağlık Örgütü, gelişmiş ülkelerde nüfusun %10’nu, gelişmekte olan ülkelerde ise %12’sini engellilerin oluşturduğunu kabul etmektedir. Ülkemizde Ulusal Özürlüler Veri Tabanına kayıtlı olan özel durumlu kişilerin nüfusa oranı %12.29’dur. Anayasa’mızın 10 uncu Maddesinde; ‘‘Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz’’, 42 inci maddesinde ise ‘‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.’’ hükümleri yer almaktadır. Ayrıca 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 15 inci maddesinde açıkça belirtildiği gibi; ‘‘ Hiçbir gerekçeyle özürlülerin eğitim alması engellenemez. Özürlü çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve özürlü olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır.’’ Engellilerin erişilebilirlik ve fırsat eşitliği paralelinde tüm insan haklarını ve temel özgürlüklerini diğerleriyle eşit şekilde kullanması veya bunlardan yararlanmasını sağlamak üzere gerekli değişikliklerin yapılmasının devletin görevi olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde açıkça belirtilmiştir. Engellilerin eğitim hizmetlerine, bilgiye ve iletişime erişimi, tüm insan haklarından ve temel özgürlüklerden yararlanması anlamına gelmektedir. -Bu Kanun Teklifi ile; engellilerin yükseköğretim sınavına giriş, yerleştirme ve eğitim öğretim hayatını kolaylaştırıcı düzenlemelerle, engelli istihdamında kalifiye eleman yetiştirilmesinin sağlanması amaçlanmıştır. YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDAKİ KANUN TEKLİFİ MADDE 1- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45. Maddesinin (1)inci fıkrasının (b)bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (h) bendi eklenmiştir. b) Yükseköğretim kurumlarına esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezî sınavlarla girilir. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınır. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü iki yüz elli, en büyüğü beş yüz olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Ortaöğretim başarı puanının yüzde on ikisi yerleştirme puanı hesaplanırken merkezî sınavdan alınan puana eklenir. “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre alınmış veya bu Yönetmelikçe Kabul edilen en az %85 oranında bedensel engelli ve görme engelli olunduğunu gösteren sağlık kurulu raporuna sahip olanlar merkezi sınava tabi tutulmadan Yükseköğretim kurulu kararı ile ayrılacak kontenjanlara yerleştirilir. Bu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler hakkında 44.Maddenin e. Fıkrası hükümleri uygulanır.’’ Ek: h. “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre alınmış veya bu Yönetmelikçe Kabul edilen en az %40 oranında engelli olunduğunu gösteren sağlık kurulu raporuna sahip olanlara Yükseköğretim kurulu kararı ile mevcut kontenjanların yanı sıra ayrı kontenjanlar belirlenebilir. Binalarda bedensel engellilerin kullanımına uygun standartlarda asansör bulundurulması zorunludur.’’ Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. |