ekarakoc
Üye
 
Mesajlar: 392
Katılım: Aug 2012
|
Engelleri yıkan dil
Engelleri yıkan dil
İşitme engelli çocuklar TİV'in eğitim merkezinde bir yandan 'duyu'larını geliştiriyor bir yandan aileleriyle birlikte işaret dilini öğreniyor.
Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı’nın (TİV) eğitim merkezinde aileler işitme engelli çocukları ile birlikte ücretsiz eğitim alıyor. Yoğun program sayesinde işitme engelli çocukların duyma kapasitesi de artıyor.
Hollanda ile ortak eğitim programları geliştirerek Avrupa’daki uygulamaları Türkiye’ye taşıyan vakıf, Avrupa Sağırlar Federasyonu’nun da Türkiye’deki tek temsilcisi olarak görev yapıyor. TİV’e ait eğitim merkezi İstanbul Ataşehir’de. Tam gün anaokulu eğitimi veren vakıfta çocuklar bireysel eğitimin yanı sıra aileleriyle birlikte grup dersleri de alıyor. Vakıfta işaret dili eğitimi, işitme engelli öğretmenlerce veriliyor. Vakıf, işaret dili eğitimi almak isteyenlere de yardımcı oluyor.
Cihazlar merkezden
Çocukların duyma cihazları, yol masrafları ve yemekleri vakıf tarafından karşılanıyor. İşitme engelli çocuklar eğitim süresince tiyatro oynuyor, şarkı söylüyor, vakıf bahçesinde meyve-sebze yetiştiriyor.
Vakıfta eğitim gören Zehra Ünal’ın velisi Şerife Ünal, 5 yıldır ücretsiz hizmet gördüklerini ifade ediyor. Ünal, “Çocuğum buraya gelmeden önce cümle kuramıyordu. Harf kullanımında eksiklikleri vardı. Kulak cihazı için ‘Neden arkadaşlarım takmıyor, ben takıyorum’ diyordu. Ama zamanla cihazın varlığını bile unuttu” diyor.
Ayda 50 saat eğitim veriliyor
Vakıf Sekreteri Melike Argiş Şehirli, ailelerin, işaret diliyle ilgili tedirgin olduğunu, çocukların işaret diline mahkûm olacağını düşündüğünü belirterek şöyle devam ediyor:
“Erken teşhis ile birlikte eğitime başlayan çocuklar gözle görülür seviyede gelişim kaydediyor. Biz çocuklarımıza duyabildiğin kadar duy, okuyabildiğin kadar oku, işitebildiğin kadar işit ama tıkandığın zaman işaret dilini kullan diyoruz. İşaret dili vazgeçilmez bir unsur. Trafik kazası olsa, karakolda veya bir fatura yatırmaya gittiği zaman oradakilerle rahatlıkla iletişime geçebilmeli.”
Öğrencilerine yaklaşık 50 saat eğitim verdiklerini belirten Şehirli, “Mezun olan çocuklar okula başlıyor. Hafta sonu da burada eğitime devam ediyorlar. Vakıf, devletin işitme engelli çocuklara verdiği para hariç, bağışla faaliyetini sürdürüyor” diyor.
‘İşaret dili kullanımı yaygınlaşmalı’
Vakıf Müdürü Şemsettin Dânâ:
“İşitme engelliler film ve dizi izlemek istiyor. Film veya dizi izlerken sürekli ailelerine soru soruyorlar. Düşünsenize o ailenin gün içerisinde ne kadar zorluk çektiğini... Gittiğimiz toplantılarda işaret dili tercümesini özellikle istiyoruz. İşaret dilinin kullanılmaya başlaması ile birlikte çocuklardaki algılama pekişiyor. İşaret dili kullanmanın amacı, çocuğun anlamasını yüz 100’e kadar çıkartmak.”
Radikal
|
|
08-05-2013 07:35 AM |
|