Yeni Cevap 

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÖMSS: Büyük proje büyük adaletsizlik!
ekarakoc Çevrimdışı
Üye
**

[Resim: evrensel_logo[1].gif]

Resmi rakamlara göre Türkiye’de engelli sayısı 9 milyon. Engellilerin sosyal yaşama katılımlarından tutun da eğitimine kadar pek çok şey, sorunlar yumağının bir parçası olarak karşımızda duruyor. Bu yumakta en çok düğüme yol açan sorunlardan biri de engellilerin istihdamı. Çözüm için genel seçimler öncesinde pek çok vaatte bulunan AKP, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığının isminden “kadın” kelimesini kaldırırken en önemli gerekçelerden biri olarak bakanlığın “Özürlülerin ve bakıma muhtaçların sorunlarının da muhatabı” olacağını göstermişti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının engellilerin istihdamı için “büyük proje” olarak takdim ettiği çözüm ise “Özürlü Memur Seçme Sınavı” oldu.

SORUNLARLA YAPILDI

29 Nisanda gerçekleştirilen sınav öncesinde de sonrasında da pek çok tartışma ortaya çıktı:

* 55 sayfalık sınav kılavuzu sınava girecek olanlara ulaştırılmadı, bakanlığın ve ÖSYM’nin İnternet sitelerinden okunabileceği söylendi.

*Başvuru yapan pek çok engelli sınav kılavuzunda yer alan “Bazı engelli gruplarına ek süre verileceği, ihtiyaç olduğunda okutman ve işaretleyici desteği sağlanacağı” gibi bilgilere erişemedi

*Sınavın yapılacağı merkezler engelliler için uygun binalar değildi. Fiziki koşulları uygun olmayan okullarda sınavlara girmek zorunda kalan engelliler en çokta rampa ya da asansörün olmamasının sıkıntısını yaşadılar

*Sınav sırasında okutmanların ve işaretleyicilerin nasıl seçildiği belli değildi. Sınava giren bazı engelliler okutmanların okuma güçlüğü çıkardığını, “Sadece 1 kere okurum, ikinciyi okumam” dediğini aktardı.

*Sınavın ardından açıklanan kadrolar ve yerleştirmelerin yapılacağı kurumlar açısından da pek çok sorun var. En fazla kadronun Diyanet İşleri Başkanlığına müezzin-kayyım, imam-hatip, kuran kursu öğreticisi almak üzere açılması dikkat çekici.

*Tercih süresinin yetersizliği en büyük şikayet konusu. Fakat açılan kadrolardaki adaletsizlik bu sorunu bir nebze geride bırakıyor. Önce 20 bin kişinin alınacağının söylendiği sınavda sonrasında bu rakam 3 bine düşürüldü. Tepkiler üzerine ilk etapta 7 bin kişinin yerleştirileceği, önümüzdeki iki yıl içinde ise 13 bin kişinin yerleştirileceği ifade edildi.

Bütün bu sürecin hükümetin meseleye bakışından kaynaklandığını söyleyen engelliler, asıl sorunların ise atamalar yapılınca ortaya çıkacağını söylüyor. Boş vaatlerle aldatıldıklarını düşünüyorlar.

‘ÇOCUKLARIMIZIN GURURUYLA OYNAMAYIN’
Bakan Fatma Şahin’in açıklamaları ile umutlanan ancak daha sınav öncesi yaşanan sıkıntılar nedeniyle kaygılanmaya başlayan aileler, sınavın arkasından yaşananlara oldukça kızgınlar. Çocuklarının umutlarıyla oynandığını ve psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen aileler, engelli çocukların tek garantisinin anne babaları olmasının vatandaşlık haklarına da aykırı olduğunu düşünüyor:

Sevim Yüksel: Özellikle işitme engelli aileleri eğitim açısından kendi kaderlerine terk edilmiş durumda. Bizim çocuklarımız duymadan öğrenmeye çalıştıkları için ve işitme engelliler için yeterli eğitim kurumu olmadığı için çok geride kalıyorlar. Bakanlar yaptıkları açıklamada “Biz özürlüler için çok şey yaptık, toplumun kanıksamasını, engellilerin dışarı çıkmasını sağladık” diyorlar, oysa bizim yaşamımızda pratikte hiçbir olumlu gelişme yok. Biz çocuklarımızı ancak kendi bilincimizin yettiği kadar yetiştirebildik. Aile desteği ve yönlendirmesi ancak ekonomik durumu iyi olan ailelerin yapabileceği bir şey, yoksul ailenin bu şansı da yok. ÖMSS’de sorulan sorulara cevap verebilecek düzeyde eğitim verdi mi ki devlet engellilere, şimdi bunlarla çocuklarımızı ölçüyor? Devlet okullarının engellilere verdiği eğitimden sonra hâlâ adını soyadını yazamayan çocuklarımız var. Benim oğlum bin türlü kaygı ile sınava girdi, psikolojisi bozuldu. Bizim çocuklarımız niteliksiz görülüyor, devlet de açtığı kadrolarla bunu ispat etmiş oldu. Çocuğumun hayatını kolaylaştıran tek şey biziz, başka bir kente tek başına gitme olanağı yok. Neye göre tercih yapacağımızı bilemedik, çok bilinçli tercihler yaptığımızı da söyleyemeyeceğim

Serpil Karakaya: Kızım büyük özverilerimiz ve desteğimizle piyano çalabilen bir işitme engelli. Kızımı bugün “bizim başarımız” diye takdim etmek isteyenlere soruyorum, kızımın bu yeteneğinin gelişmesi için bize nokta kadar yardımınız oldu mu? Kızım ÖMSS’ye girdi, ancak ne iş yapabileceğini, seçtiğimiz kadronun onun için uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Devlet açtığı kadroyu hak değil lütuf olarak görüyor. Bu sosyal devlet politikası mı oluyor? Kızımın hayatı boyunca bana ihtiyacı olacak ama ben öldüğümde ne olacak? O yüzden engelsiz vatandaşlara göre daha fazla güvenceye ihtiyaçları var. Devletten çok bir şey istemiyoruz sadece hakkımızı versinler!

Haber : Şenay Kumuz
Kaynak : Evrensel
12-26-2012 02:30 PM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
AylinAylin Çevrimdışı
Üye
**

RE: ÖMSS: Büyük proje büyük adaletsizlik!
İşitme engelliler ilköğretim okullarının listesine baktım da Türkiye için çok yetersiz. Konuda Sevim Yüksel'in değindiği noktalar çok doğru. İşitme engelliler için daha fazla okul inşa edilmeli.

Engelsiz bir dünya için... Türk İşaret Dili
01-09-2013 08:09 PM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
ekarakoc Çevrimdışı
Üye
**

RE: ÖMSS: Büyük proje büyük adaletsizlik!
Öğrenci sayısına göre okul çoğaltılabilir ama öncelikle öğrencilere yönelik eğitim sisteminin iyileştirilmesi gerekiyor.
01-10-2013 10:53 AM
Yeni Cevap