Yeni Cevap 

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eğitim Odyologlarının Şart Olması İçin Dilekçe Kampanyası
ied Çevrimdışı
Yönetici

Eğitim Odyologlarının Şart Olması İçin Dilekçe Kampanyası
Sağlık Bakanlığına Gönderilecek Yazı:

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu

Ülkemizde Türkiye ofisleri ile faaliyette olan işitme cihazı, koklear implant ve beyinsapı implantı firmalarının; biz cihaz kullanıcılarına / ailelerine verdikleri teknik hizmet, eğitim ve eğitim materyalleri konusunda yetersiz bulunmaktadırlar.

Bir odyolog daha çok teknik alanda uzmanlaşmış olup kullanıcıyı eğitim konusunda yönlendirmesi mümkün değildir. Yetişkinlerde ve çocuklarda verilecek eğitim, yaş ve gelişimine göre farklılık göstermektedir. Cihazların ayarları ve işitme kayıpların eşiğine göre farklı yaklaşımlarla doğru tespitler ve ayarlar yapılmalıdır. Ayarları her ne kadar uzman odyolog yapıyor olsa dahi, eğitim odyoloğunun yönlendirmesine ve gözlemlemesine de ihtiyaç bulunmaktadır.

Ülkemizde ne yazık ki, pek çok hastanede eğitim odyoloğu bulunmamaktadır. Ülkemizde sosyo-ekonomik şartları çoğunlukla iyi olmayan cihaz kullanıcıları ve aileleri, bu eğitim hakkından gereğince faydalanamamaktadır.

İşitme cihazı , koklear implant , beyin sapı implantının, çok yüksek kısmını SGK'nın karşıladığı bu pahalı ortez, protezlerin; sadece kullanıcıya takılmasıyla görev tamamlanmış olmamaktadır. Cihazdan maksimum fayda sağlamak için rehabilitasyon merkezlerinin ve hastanelerin verdikleri eğitimler yeterli gelmemektedir. Bu nedenle; cihaz firmalarının da satış ve teknik servis hizmetinin yanında bünyelerinde eğitim odyoloğu da istihdam etmeleri ve kendi alanlarındaki cihazlarla ilgili eğitime dayalı bilgileri kullanıcılara vermeleri gerekiyor.

Ülkemizde temsilciliği bulunan bu firmalar yurt dışındaki çeşitli temsilciliklerinde eğitim odyologlarının yanı sıra ayrıca PC ve tablet bilgisayarlarda kullanılmak üzere özel hazırlanmış rehabilitasyon eğitim programlarını ve basılı yayınları o ülkedeki cihaz kullanıcılarının dillerinde hizmete sunmaktadırlar.

Ülkemizde temsilciliği bulunan işitme cihazı, koklear implant, beyin sapı implantı firmalarının Türkiye ofislerinin bünyelerinde eğitim odyologu istihdam etmeleri ve Türkçe eğitim materyalleri sunması konusunda adımlar atılmasının sağlanmasını saygılarımızla arz ederiz.

Sağlık Bakanlığı
02-18-2013 09:49 AM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Yeni Cevap