Yeni Cevap 
 
Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
T. C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na
ied Çevrimdışı
Yönetici
*****

Mesajlar: 218
Katılım: Aug 2012
Mesaj: #1
T. C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na
T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
Sayın Fatma Şahin,

Bakanlığımızın işitme engelli vatandaşlarımız için düzenlediği bakanlığımızda T loop indüksiyon döngü sistemi döşenmesi, bakanlık web sitesinde işaret dili ile haber desteği, SMS alan sabit numaralar gibi hizmetler takdire şayandır.

Bu "sosyal" hizmetlerin yanında bazı sorunlar için "yasal" düzenlemelere ihtiyaç vardır. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ve üyeleri işitme engelliler, hiç bir siyasi parti ayrımı yapmadan T.B.M.M.'deki tüm milletvekillerinin e-posta adreslerine yasa teklifi önerilerini göndermişlerdir.

İşitme engellilerin önerdiği yasa teklifleri aşağıdaki linklerden görebileceğiniz gibi çeşitli partilerin milletvekilleri tarafından kanun teklifi olarak sunulmuş olması bizleri çok mutlu etmiştir. Ancak bu yasa tekliflerinin 1,5 senedir komisyonlarda beklemekte olması son derece üzücüdür.

“Sayıları kesin olarak bilinmemekle birlikte görme, işitme, konuşma, zihinsel,ortopedik v.b yaklaşık 9 Milyon engelli (sakat,özürlü) vatandaşımızın yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi anayasal güvence altına alınmıştır. Anayasamızın 61 inci maddesinde, Devletin sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alacağı ve bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kuracağı veya kurulmasını sağlayacağı ifade edilmiştir.”

Yukarıda belirtilen madde gereğince devlet bütün engellilere eşit mesafede hareket etmelidir. Aynı madde uyarınca engel türüne uygun toplum hayatına intibak sağlayıcı tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Örneğin:
1- Sinema gibi yerli yapım kültür eserlerinde görme engellilerin sesli betimlemeye ihtiyacı olduğu gibi, işitme engellilerin alt yazıya ihtiyacı vardır. ortopedik engellinin ise bu tarz bir ihtiyacı hiç yoktur.

2- İşitme engellilerin otomatik vites arabalarda ÖTV den muaf olma istekleri bir lüks değil ihtiyaçtır. En iyi işitme cihazına sahip işitme engelli bile vites değiştirmek için gereken motor sesini duyması mümkün olmadığından, otomatik vites araba kullanmak zorundadır.

Ayrıca ortopedik engelli sadece % 40 gözle görünen bir sakatlıkla rapor alabilirken, gözle görünmeyen bir sakatlık ile işitme, görme ve zihinsel engellilerin % 90 rapor şartı ve kendisi kullanamaz ibaresinin çok ağır bir madde olduğu ve engelliler arasında ayrımcılığa neden olmaktadır. Kaldı ki işitme engelinde vücutta gözle görünür bir sakatlık olmadığından sağlık bakanlığının da engelli oranlarının hesaplanmasında %90 oranında rapor veremediğini ve mümkünde olamayacağı bir gerçektir.

İşitme engelliler için duyarlı olduğunuza inandığımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin'in yasa tekliflerinin yasalaşması için devreye girerek biz işitme engellileri sevindireceğine inanıyoruz.

Saygılarımızla.

İED YÖNETİM

BİR AN ÖNCE YASALAŞMASI BEKLENEN KANUN TEKLİFLERİ:

1- SİNEMA GİBİ YERLİ YAPIM KÜLTÜR VE SANAT ESERLERİNDE TÜRKÇE ALTYAZI ZORUNLULUĞU KANUN TEKLİFİ

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasar..._no=116362

2-İŞİTME ENGELLİLERE VİTESİ DUYAMADIKLARI İÇİN MALİYETLİ OLAN OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ ALABİLMELERİ İÇİN ÖTV MUAFİYETİ KOLAYLIĞI:

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasar..._no=101055

3-KAMUDA ENGELLİ KADROSUNDA ÇALIŞAN MEMURA YEŞİL PASAPORT İÇİN YASA TEKLİFİ:

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasar..._no=113602
07-12-2013 09:23 AM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Yeni Cevap 


Benzer Konular...
Konu: Yazar Cevaplar: Gösterim: Son Mesaj
  SOSYAL SORUMLULUK VAN HALA ÜŞÜYOR ŞARKISI (İŞARET DİLİ) ied 0 3,239 04-29-2014 07:50 AM
Son Mesaj: ied

Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 2 Ziyaretçi