Yeni Cevap 
 
Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
H tipi Ehliyet Sınavlarına İtirazımız ve Çözüm Önerilerimiz
ied Çevrimdışı
Yönetici
*****

Mesajlar: 218
Katılım: Aug 2012
Mesaj: #1
H tipi Ehliyet Sınavlarına İtirazımız ve Çözüm Önerilerimiz
H tipi Ehliyet Sınavlarına İtirazımız ve Çözüm Önerilerimiz
İstanbul, 22.11.2013

İlgili Makama

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği olarak 2004 yılından bu yana, Türkiye genelinde her yaş işitme engelliye hizmet vermekteyiz. İşitme engelli çocuklarımızın geleceğe daha emin adımlarla ilerlemeleri adına, çocuklarımızın eğitiminden, aileleri bilinçlendirmeye kadar her türlü soruna eğilmekteyiz.
işitme engellilerin çok iyi tanınmamalarından dolayı eksik ve yanlış uygulamaları tespit ettiğimizde, kendi çocuklarımızdan ve yaşanmışlıklardan edindiğimiz tecrübelere, dayanarak ilgili kurumları uyarmak görevlerimizin dahilindedir

24 Ağustos ve 2 Ekim tarihlerinde Motorlu Taşıt Yazılı sınavına giren işitme engelli çocuklarımız, sınavlarda barajı aşamamışlardır. Sorunun neden kaynaklandığı yönünde yaptığımız araştırmalarda, tespitlerimizi ilgili kurumlarla paylaştık.

Muhatap olarak MEB Özel Eğitim Rehberlik Genel Müdürlüğü, Prof.Dr. Mustafa Baloğlu’ nun dikkatlerine olmak kaydıyla 4 Kasım 2013 tarihli 378 sayılı ve 12 Kasım 2013 tarihli 384 sayılı dilekçelerimizle başvuruda bulunduk.

Dilekçemize istinaden 20 Kasım 2013 tarihinde, saat 10.00 da Milli Eğitim Bakanlığının kendi binasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı, Özürlü Hizmetleri Daire Başkanları ile ilgili STK yetkilileri toplantı düzenleyerek, sorunun ana kaynağı olan soru kitapçığındaki soru adedi ve sunuş şeklini ve sistemini incelemişlerdir.
Görüşmelerde ilgili bakanlıkları temsilen bulunanlar; “her iki sınavda gözden kaçan bir yanlışlığın” olduğunu kabul etmişlerdir.

Hazırlanan soru kitapçıklarında ana bölümler ayrılmadığı için gençlerimiz büyük bir şaşkınlık ve adaptasyon yaşamışlardır. Hazırlıklarının çok ötesinde bir kitapla karşılaşmak morallerinin bozulmasına sebep olmuştur. İlk yardım 15, trafik 25 sorudan oluşmak kaydıyla toplam 40 soru olması gerekirken, soru sayıları 24 Ağustos 2013 te genel 60 soru toplamından 43 soru ilk yardım ve trafiğe ait, yine 2 Kasım 2013 te genel 60 soru toplamından 48 soru ilk yardım ve trafiğe aittir. Üstelik yasal yönetmeliklerde H tipi ehliyette işitme engelliler motor sorularından muaf olmaları gerektiği yönündeyken, muaf tutulmadığı açığa çıkmıştır.

24 Ağustos ve 2 Kasım 2013 tarihlerinde sınava giren işitme engellilerin cevap anahtarlarının, daha önceki işleyiş ve değerlendirme diyalektiğine bağlı kalınarak, bilgisayar ortamında optik okuyucular ile yeniden incelenmesini ve puanlandırılmasını talep etmekteyiz.

Gözden kaçtığı ifade edilen yanlışlığı kabul etmemiz mümkün değildir. Akabinde takip eden sınavın doğru olacağına dair güvenimize gölge düşmüştür. Çocuklarımız hak kaybına uğramışlardır. Psikolojik yıpranmanın, üzülmenin haricinde, 3. Veya 4. Sınavları da risk altındadır. Açılan dosyada 4 yazılı hakkı bulunan gençlerimizin dosyalarının yanmaması için yukarıda talep ettiğimiz yeniden değerlendirilmiş sonuçlarımız açıklanıncaya kadar, “hakları saklı kalmak koşuluyla” askıya alınmalıdır.

Normal koşullarda 8 Aralıkta 3cü haklarını kullanmaları gereken çocuklarımız şu an mevcut soru kitapçığı ile tekrar hüsrana uğramalarını, psikolojik olarak yıpranmalarını ne sizler ne de bizler arzu etmeyeceğimizi düşünüyoruz. .
. “ 8 Aralık için yapılacak sınavın soru kitapçıkları çoktan bastırılmış.” olduğunu tahmin ediyoruz. Lakin, bu kadar kısa sürede yeni ve doğru kitapçık hazırlanabilir deniliyorsa bizim için pek bir sakınca olmayacağını da belirtmemiz gerekmektedir.
4 aydır ehliyet sınavı için İşitme engelliler ve Aileleri Derneği olarak temin ettiğimiz işaret dili tercümanı ile hazırlanan çocuklarımızın, tercüman ücretini ödeyerek destek olmaya çalışan derneğimizin kitapçıktaki hatalar yüzünden daha fazla mağdur edilmemesini rica ederiz.

Acilen yapılması gereken diğer çalışmalar:

İşitme engellilerdeki duyu ve algı farklılıklarını gözeterek, materyaller geliştirilmelidir. Bu materyaller konu içeriklerine göre işaret dili ve alt yazı destekli cd.ler halinde olacağı gibi, datada bulunan çıkmış sorular çevrilerek internet aracılığı ile ulaşılabilir hale getirilmelidir. Materyalleri hazırlamak ise başta Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Talim ve Terbiye Kurulu olabileceği gibi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da çalışmalara destek olmalıdır. Diğer türlü materyal hazırlamayı sadece Federasyonlara veya kurs merkezlerine bırakmak, doğru olmayacağı gibi, haksız kazanç elde etmek için fırsat yaratılmış olur.

Bundan sonra başvuruda bulunacak işitme engelliler, dosyalarını hazırlarken, nasıl bir sınav sistemine dahil olmak istiyorsa, istediğinin tercihleri olmalıdır. Sınavda verilecek soru kitapçığı olabileceği gibi, e-sınav sisteminden faydalanmak isteyenler içinde, sınavın yapıldığı gün ve saat, ekran karşısında canlı yayın aracılığı ile Yeminli bilirkişi niteliğindeki tercümanın soruları yöneltmesi ile cevap anahtarlarını doldurması şekliyle olabilmesinin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.

Böylece hem Türkiye’nin bir çok ilinde bu haklarından yararlanmak isteyen, bir çok işitme engelli gençlerimize fırsat sunulmuş olunacak hem haksız ve yanlışlıkların önü alınmış olunacaktır.

Gereğinin yapılmasını arz ederiz.

Saygılarımızla,

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği
Yönetim Kurulu
11-22-2013 08:05 PM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Yeni Cevap 


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi