Halk Eğitimde Online Dönemi ve online işaret dili eğitimi hakkında
Türkiye'de işaret dilinin yaygınlaştırılması konusunda en bilinen ve en yaygın imkânlardan biri olan Halk Eğitim Merkezlerinde
"online eğitim" döneminin başlayacağı hakkında haberler bizleri son derece sevindirmiştir.
Bu online dönemde online olarak verilecek derslerden biri olacak Türk işaret dili eğitiminin "işaret dili eğitmenliği" programı - sınavları açılana kadar Aile Bakanlığı işaret dili tercümanlığı sınavını geçerek tercüman olmaya hak kazanmış işaret dili tercümanlarımız tarafından yapılmasını ivedilikle öneriyoruz. Bu sayede vatandaşlarımız öğreticiler belirlenene ya da yetiştirilene kadar en doğru Türk İşaret Dilini öğrenmiş olacaklardır.
Daha önce yazdığımız gibi ikinci ve ileri seviye kurslara devamda "önlisans şartının" kaldırılmasını, işaret dili öğreticilerinin bir an önce belirlenmesi veya yetiştirilmesi taleplerimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. ( İlgili link:
http://ied.org.tr/forum/thread-593.html )
Engelli istihdamı için EKPSS sınavlarını kazanamayan veya özel sektörde uygun iş bulamayan ancak işaret dilini anadili gibi kullanan işitme engellilere "işaret dili eğitmenliği" yolunun açılmasını istiyoruz. Yabancı öğretmenlerin yabancı dil öğretmesi, görme, bedensel, işitme engellilerin normal okullarda öğretmenlik yapmaları gibi işitme engelliler de anadilleri olan işaret dillerini başarıyla öğretebilir.
Saygılarımızla
İED YÖNETİM
İlgili gazete haberi:
Halk eğitiminde 'online' dönemi
YAŞAR ÖZAY 22.01.2014
Hayat Boyu Öğrenme TV adıyla, okul dışı eğitimi kapsamında yeni bir proje hayata geçiyor. MEB'in kuracağı televizyon kanalında online verilecek kurslar cep telefonlarından takip edilebilecek
Milli Eğitim Bakanlığı okul dışı eğitimi kapsamında Hayat Boyu Öğrenme TV'si kuracak. Online verilecek kurs cep telefonlarından bile takip edilebilecek. Kursu başarıyla tamamlayanlara sertifika verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli "Uzaktan eğitim, kaçınılmaz bir mecra gibi önümüzde duruyor. Biz de bu gerekliliğin farkında olarak, Hayat Boyu Öğrenme TV'mizi yakın zamanda hayata geçireceğiz" dedi.
"2030'U PLANLAMAMIZ LAZIM"
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilişim Ağı (EBA) altında Hayat Boyu Öğrenme Televizyonu'nun web sayfasını oluşturduklarını anlatan Biçerli, şöyle konuştu: "Günümüz dünyasında, artık bir şeyi planlıyorsak 10, 20 yıl sonrasına göre planlamamız lazım. Malum, kuşaklar değişiyor. Kuşakların, özellikleri değişiyor. 'Milenyum Z' kuşağındayız. Bu kuşağın en büyük özelliği, dijital bir kuşak. Bilgi işleme çok vakıf, sabırsız bir kuşak. Yani bizim şu anki 200, 300, yeri geldiğinde 400 ve daha yukarısı saatlik modüllerimiz ile acaba 2020, 2030 yılında kaç kursiyere hitap edebiliriz? Bunu da düşünüyor olmamız lazım" "Uzaktan eğitim, kaçınılmaz bir mecra gibi önümüzde duruyor" diyen Biçerli, şunları söyledi: "Biz de bu gerekliliğin farkında olarak, Hayat Boyu Öğrenme TV'mizi yakın zamanda hayata geçireceğiz. Şu anda sadece web sayfası olarak var ama yakın zamanda, birkaç pilot alanda çektiğimiz eğitim materyallerini yükleyip, insanların kursu online şekilde görmelerini ve sonra da bizim belirleyeceğimiz halk eğitim merkezlerinde yapacağımız ufak bir sınavla kurs katılım belgelerini almalarını sağlayacağız. Vatandaşlar, tabletlerinden, cep telefonlarından dahi bu kurs malzemelerine ulaşabilir hale gelecekler."
7'DEN 70'E HERKESİ KAPSIYOR
Hayat Boyu Öğrenme Programı, ilk ve orta öğrenim öğrencilerinden yetişkinlere, üniversite öğrencilerine, temel beceri ihtiyacı duyan insanlardan eğitim profesyonellerine kadar herkes için eğitim ve öğretimde gelişme imkanı sağlıyor. Proje, gelişen toplumun değişim ihtiyaçlarının tümüne kurs yardımcı oluyor.
Kaynak:
http://www.sabah.com.tr/Egitim/2014/01/2...ine-donemi