TERCÜMANSIZ İŞİTME VE KONUŞMA ENGELLİLERİN EKPSS BAŞVURULARINDA "BÜROKRASİ" ÇİLESİ
EKPSS başvurusu için önce Aile Bakanlığı birimlerine gelmesi gereken işitme ve konuşma engellilerden bazıları yanlış kurumlara-birimlere gidebiliyor. İşitme ve konuşma engelli şanssız ise personelin sadece yönlendirmesi ile başbaşa kalabiliyor, şanslı ise duyarlı bir personelin başvuru sonuna kadar "refakatçılığı" ile EKPSS başvurularını tamamlayabiliyorlar.
Aile Bakanlığı birimine gelen işitme ve konuşma engelli işaret dili bilmeyen görevliler ile sıkıntı yaşıyor. "Cep telefonu numaran nedir? Doğuştan mı sonradan mı işitme engelli oldun? Daha önce sınava girdin mi? İlk kez mi gireceksin?" gibi sorularını anlayamıyor veya anlamakta zorlanıyor.
Daha sonra ziraat bankasına 25 lira para yatırması gereken işitme ve konuşma engelli ziraat bankası gişesinde sıra geldiğinde gişe görevlisinin "Sistem kapandı. Bankamatikten yatırın" gibi sözlerini de anlayamıyor veya anlamakta zorlanıyor.
Bir bankamatik bulunup sınav başvuru ücretinin nasıl yatırılacağı bilinememesi üzerine banka güvenlik görevlisinin "Çok kolay. Ödemeler / eğitim ödemeleri / ösym ödemeleri ekranından ödeme yapabiliyorsunuz..." gibi sözlerini de anlayamıyor veya anlamakta zorlanıyor.
Bankamatik işlem fişi ile bir ÖSYM bürosuna giden işitme ve konuşma engelli işaret dili bilmeyen ÖSYM görevlisi ile iletişim sorunu yaşıyor. ÖSYM görevlisinin "Ev adresin nedir? Mezun olduğun lisenin çeşidi nedir= Sınava işitme cihazıyla mı gireceksin? Cihazsız mı?" gibi gibi sorularını anlayamıyor veya anlamakta zorlanıyor. ÖSYM görevlisinin heyet raporu fotokopisi ve 3 lira işlem ücretini de yine "refakatçı" sayesinde anlıyor...
Yukarıdaki anlatılanlar "gerçek hayattan" sadece bir kesittir. Bunları "refakatçı" yardımıyla tamamlayan işitme engelli refakatçı olmasaydı nasıl başvurusunu tamamlayacaktı? İşitme ve konuşma engellilerin hiç bir yardım almadan yönlendirmeleri ,bankamatik işlemlerini, görevlilerin sorularını anlamaları mümkün değildir veya çok zaman kaybetmektedirler. Veya bürokrasi yükünden ve anlamaya çalışmaktan dolayı yılıp EKPSS ye başvurmaktan vazgeçen işitme ve konuşma engelliler de olması düşündürücüdür.
Merkezi sınavın getirdiği "bürokrasi yükünün" işitme ve konuşma engellilerin sırtında ağır bir yük olmanın yanında Aile Bakanlığının açtığı sınavı kazanan işaret dili tercümanların halen kamuya atanamamasının faturasını başta işitme ve konuşma engelliler olmak üzere tüm kişi ve kurumlarımız ödemektedir. İşaret dili tercümanı atamalarının gecikmesi ile büyük bir fırsat daha kaçmış EKPSS başvurularında tercümanlardan faydalanma imkânı kullanılamamıştır
İşaret dili tercümanlarımızın kamuya atanmasını beklerken kamu personellerine tavsiyemiz halk eğitim merkezlerinde ücretsiz verilen işaret dili kurslarına katılmaları, katılma imkanları yoksa bir kalemle kağıda yazarak sorularını sormaya çalışmaları. İşitme ve konuşma engelliyi anlamakta zorlanıyorlar ise kurumlarında varsa işitme engelli kamu personellerinden yardım istemeleri.Kurumlarında işitme engelli kamu personelleri yok ise işitme engelliler için çalışan sivil toplum kurumlarını arayarak işaret dili tercümanı talebinde bulunmaya çalışmalarıdır.
Saygılarımızla
İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ
http://www.ied.org.tr