![]() |
İşitme Cihazının Uygulaması - Yazdırılabilir Sürüm +- İED (http://ied.org.tr/forum) +-- Forum: İşitme Hakkında (/forum-6.html) +--- Forum: İşitme Engelliler (/forum-23.html) +---- Forum: Kulak Arkası (/forum-25.html) +---- Konu: İşitme Cihazının Uygulaması (/thread-400.html) |
İşitme Cihazının Uygulaması - ekarakoc - 02-22-2013 07:25 PM İŞİTME CİHAZI UYGULAMA VE ÖDEMESİNDE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN KRİTERLER: 1 - Hastanın yaşı 2 - Uygulama yöntemleri 3 - Cihazların teknik özellikleri 4 - Kullanılması gereken yardımcı sistemler I-HASTANIN YAŞI: 0 – 2 YAŞ: ERKEN MÜDAHALE DÖNEMİ · Cihaz odyolojik, otolojik engel yoksa her iki kulağa da verilmeli · Cihazlar kulak arkası model olmalıdır. Özel durumlarda (örn. Atrezik kulakta) kemik yolu cihaz verilebilir. · Cihazlandırma ücretsiz olmalı Gerekçe: · Ülkede yenidoğan sayısı yaklaşık 1.250.000 canlı bebektir. · Bunlarda yaklaşık 3.000’i işitme kayıplıdır. · Ölümler ve gözden kaçanlar sayıdan düştüğünde yılda (en fazla) 2.000 bebeğin işitme taraması sonrası cihazlandırılması gerekmektedir. · Devlet, yenidoğan bebeklerde işitme taraması yapmak için doğum evleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde düzenleme yapmıştır. Amaç, en küçük yaşta işitme kaybının saptanması ve rehabilitasyona başlanmasıdır. · En erken işitme cihazı uygulama yaşı, işitme kaybı tanısının konulduğu gündür. İşitme kaybı tanısı konduğu halde, cihazlandırma süreci ailelerin inisiyatifine bırakıldığında çok sayıda bebek en önemli yaşlarda işitme cihazından mahrum kalmaktadır. · Koklear implantın ücretsiz uygulandığı göz önünde bulundurularak, bu yaş grubuna işitme cihazı, işitme kaybı saptanır saptanmaz DEVLET TARAFINDAN ÜCRETSİZ uygulanmalıdır. 3 – 6 YAŞ: OKUL ÖNCESİ DÖNEM · İşitsel rehabilitasyon dönemi · Yetişkinlere göre daha yüksek ödeme yapılmalı · Yardımcı sistemler (FM sistem; kablo mikrofon vb.) için ödeme yapılmalı Gerekçe: · Eğitim alan işitme kayıplı çocukların temel şikâyetleri: o Gürültülü ortamda konuşulanları anlayamama o Uzaktan gelen sesleri anlayamama o Yankılı ortamda konuşmayı anlayamama şeklinde sıralanır. · İşitme cihazlarında bu şikâyetlere çözüm bulacak özellikler yoktur · FM sistemlerin bu şikâyetlere çözüm üretebilmektedir. · FM sistem, özel eğitim ve okul öncesi eğitim alan çocuklardan başlanarak tüm eğitim sürecindeki çocuklara (FM sistemden yaralandığı odyoloji raporu ile saptandığında)ücretsiz olarak verilmelidir. · Ayrıca çocuklara verilecek işitme cihazlarında: o FM sistem uyumluluğu ve o Kablolu mikrofon kullanım özelliği veya o Kablosuz bağlantı (bluetooth vb) özelliği bulunmalısı şartı aranmalıdır. 7 – 18 YAŞ: TEMEL EĞİTİM DÖNEMİ · İşitsel rehabitasyon / eğitim-öğretim desteği · Yetişkinlere göre daha yüksek ödeme yapılmalı · Yardımcı sistemler (fm sistem; kablo mikrofon vb.) İçin ödeme yapılmalı YETİŞKİN DÖNEM · Tedavi edilebilir işitme kayıplılar için daha titiz davranılmalı. Mümkünse cihaza gerek kalmadan problemin çözümü sağlanmalı. · Odyolojik olarak gerek olduğunda her iki kulağa da işitme cihazı verilmeli. · İşitme kayıplının üretim sürecine katılması hedeflenmeli · Mesleki eğitime/kurslara ağırlık verilmeli · İşaret dili/dudak okuma kursları yaygınlaştırılmalı II-UYGULAMA YÖNTEMLERİ: · Hiçbir teknoloji çift cihaz uygulamasından daha üstün değildir. · Tek kulağa verilen cihaz, diğer kulakta (işitme cihazı uygulanmayan kulakta) kalıcı anlama problemine neden olabilir. · Odyolojik olarak aksi uygun görülmedikçe herkese çift cihaz uygulanabilmelidir. · İşitme cihazı raporunda, tek cihaz önerisinin (neden çift cihaz önerilmediğinin) bilimsel gerekçesi açıklanmalıdır. · İşitme cihaz denemesi yapılmadan, işitme cihazı raporu verilmemelidir. · Cihaz raporuna odyogramla birlikte “Gerçek-Kulak Ölçümü” sonucu da eklenmelidir. III-CİHAZLARIN TEKNİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI · İşitme cihazlarında konuşmayı anlaşılmasındaki en önemli teknik özellik mikrofon sayısıdır · Tek mikrofonlu analog cihazlarla tek mikrofonlu digital cihazlar arasında belirgin bir verim farkı saptanamamıştır · Üretici firmalar teknolojik yatırımı, çift cihaz uygulanacağını düşünerek yapmaktadır. o Gelişmiş cihazların tek taraflı uygulanması, teknolojik etkiyi önemli ölçüde azaltmaktadır. ![]() |