ekarakoc
Üye
 
Mesajlar: 392
Katılım: Aug 2012
|
TCDD Gar ve İstasyonlarda İşitme Engellilerin Yaşadığı Sorunlar
TCDD Gar ve İstasyonlarda İşitme Engellilerin Yaşadığı Sorunlar
Bir Ricamız Var
25.12.2012
İşitme Engelli vatandaşlarımızın, Tren Gar ve İstasyonlarında yaşadıkları sorunlara dair tarafımıza iletmiş oldukları bazı talepleri bulunmaktadır, bu taleplerin TCDD tarafından incelenip gerekli düzeltmelerin yapılması hususunda desteğinizi rica ediyoruz .
İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerilerimiz aşağıda belirtilmiştir.
Peronlarda ses yalıtımının olmaması, çevre seslerinin rahatsızlık vermesi kaynaklı, Bankodaki Görevli Memurlarla iletişimde zorlanmakta, sorularını yahut verdikleri Bilgileri anlamamaktadırlar.
Aynı ve benzer şekilde sıkça değinilen Sorunlardan biride özellikle Türkiye'nin en Büyük Gar'ı olan Haydarpaşa dahil olmak üzere Trenlerin Kalkış- Varış ve Rötarlarının, takip edilebilinen Monitör / Ekranlarda Güncel tutulmadığıdır. İşitme engelli vatandaşlarımız Tren Rötar yaptığında, yapılan Anonsları duymamakta veya anlamakta güçlük çektiklerini bildirmektedirler. Ekrana girilen Bilgiler güncellenmeyip, güncel bilgiler sadece Anons ile duyurulmaktadır.
Bunun gibi sorunlara aşağıdaki çözümü öneriyoruz:
Anonsların peronlardaki monitörlerde yazılı olarak yayınlanması. Böylece İşitme Engelliler duyamadıkları veya anlayamadıkları Anonsları Monitörlerden "okuyarak" anlayabilecek ve anında haberdar olacaklardır.
Ayrıca yolculuk esnasında, Anonsları duymadığından veya anlayamadığından dolayı, ineceği istasyonu şaşırmakta veya yanlış Durakta inip zor durumda kalmaktadırlar.
Aşağıda / ekte sunduğumuz “Engelliler ile İlgili Yasal Mevzuatlar” çerçevesinde peron duraklarında ve bankolarında işitme cihazı ve koklear implant (biyonik kulak) kullanan işitme engelli vatandaşlar için loop indüksiyon döngü sisteminin kurulmasını, işitme engelsiz yaşam ve işitme engelsiz mimari istiyoruz. Böylece işitme engelli vatandaşlarımız işitme cihazını "T" konumuna getirerek anonsları daha iyi anlayacaklardır. Loop sistemi hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki web sitesini inceleyebilirsiniz :
http://www.idturkiye.com
Saygılarımızla arz ederiz.
Ek: Engelliler ile İlgili Yasal Mevzuat
İED - İŞİTME ENGELLİLER ve AİLELERİ DERNEĞİ YÖNETİMİ
İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ
0538 224 40 83 – 0212 559 87 97
http://www.ied.org.tr ied@ied.org.tr
7-8 Kısım Mimar Sinan Villaları Karşısı, Özürlüler Merkezi Arkası
Ataköy/İSTANBUL
----------------
Engelliler ile İlgili Yasal Mevzuat
Topluma açık kamusal tüm alanların engelsizleştirilmesine yönelik 01.07.2012 tarihli ve 5378 sayılı Özürlüler Kanunu, çalışmaların tamamlanması için 7 yıllık bir süre vermiştir. Kanunda verilen süre, 04.07.2012 tarihinde bir yıl uzatılmıştır (Genel düşüncenin aksine, uzatma süresi üç yıl değildir). Bu süre, 6 Temmuz 2013 tarihinde dolacaktır.
Geçici Madde 2- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.
(*)4/7/2012 tarihli ve 6353 sayılı Kanunun 34 üncü maddesiyle, bu maddede yer alan "yedi yıl" ibaresi "sekiz yıl" şeklinde değiştirilmiştir
Verilen süre sonrasında kurumlarını engelsiz hale getirmeyen kuruluşlara beş yüz bin liraya kadar para cezası verilecektir.
(Ek fıkra: 4/7/2012-6353/34 md.) Sürenin bitiminden itibaren öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı ellibin lirayı geçemez. Sürenin bitiminden itibaren öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için beşbin Türk Lirasından yirmibeş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüz bin lirayı geçemez. Bu maddeye göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenir. Genel bütçeye gelir kaydedilen idari para cezası tutarları dikkate alınarak erişilebilirlik konusundaki projelerde kullanılmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinde ödenek öngörülür.
5378 no'lu Özürlüler Kanunu'nun tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız.
2006/18 sayılı Başbakanlık Genelgesi, erişilebilirlik / ulaşılabilirlik çalışmalarının Türk Standartları Enstitüsü'nün hazırlayacağı standartlara göre yapılması gerektiğini belirtmektedir. İmar Kanunu'nun Ek 1.Maddesi'nde de aynı zorunluluğu yinelemektedir.
Ek Madde-1: 'Fiziksel çevrenin özürlüler için ulaşılabilir ve yaşanılabilir kılınması için, imar planları ile kentsel, sosyal, teknik altyapı alanlarında, Türk Standartları Enstitüsünün ilgili standardına uyulması zorunludur.'
Başta İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirler olmak üzere tüm belediyelerin imar yönetmelikleri de yukarıdaki maddeyi tekrarlamaktadır.
TSE'nin erişilebilirliğe yönelik temel standardı olan TS-9111 "Özürlüler ve Hareket Kısıtlığı Bulunan Kişiler İçin Binalarda Ulaşılabilirlik Gerekleri" Standardı, işitme engellilere yönelik indüksiyon döngü sistemi kullanımını işaret etmektedir. Standardın B.1.3 maddesi, kamu kullanımına açık binalarda indüksiyon döngü sistemi kullanımı gerekliliğini, kabul ve danışma masası benzeri noktalarda iki kişilik (banko tipi), her çeşit toplantı salonu, amfi, vb. kullanımlarda geniş devreli (salon tipi) indüksiyon döngü sistemi kullanılmasının önemini belirtmektedir. Yine aynı standardın B.2.2.(b) maddesi, sistemin asansörlerde kullanımının gerekliliğini belirtmektedir.
Engelliler ile ilgili ulusal mevzuatın tamamı için buraya tıklayınız.
(En son düzenleme: 12-26-2012 12:58 AM ekarakoc.)
|
|
12-26-2012 12:42 AM |
|