Engelliler artık engelleri aşacak
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) tarafından 2012 yılı 2. döneminde önerilen "Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" isimli araştırma projesi, bu dönem TÜBİTAK desteği alan tek SOBAG projesi oldu.
İlköğretim düzeyindeki işitme engelli bireylerin okuma-yazma becerilerinin geliştirilmesi için eğitsel tablet bilgisayarlar uygulamasının geliştirmeyi amaçlayan proje, Anadolu Üniversitesi İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde (İÇEM) gerçekleştirilecek.
Projenin yürütücüsü Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Kabakçı Yurdakul, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Bu çalışmada oluşturulacak eğitsel tablet bilgisayar uygulaması altıncı sınıf işitme engelli ilköğretim öğrencilerinin Türkçe dersinde kullanılacak. Bu ders içerisinde kullanılacak eğitsel tablet bilgisayarların uygulaması 12 öyküden oluşacak. Bu anlamda proje kapsamında, 12 modülden oluşacak eğitsel tablet bilgisayar uygulaması geliştirilecek, iyileştirilecek, uygulanacak ve öğretim süreci içerisinde değerlendirilecek."
Güncel bilgi ve iletişim teknolojilerinden biri olan tablet bilgisayarların öğretim sürecinin entegrasyonuna ilişkin öncü çalışmalardan biri olacağını söyleyen Yurdakul "Okullarda da artık tablet bilgisayar uygulamalarına geçildiği için proje alana oldukça katkı sağlayacak. Öğretim ortamlarında birtakım teknolojiler kullanılıyor. Ancak bu teknolojileri sadece kullanmakla kalıyoruz. Yani entegrasyonda sorunlar yaşıyoruz. Bu anlamda entegrasyon süresine de katkılarımız olacak." ifadesini kullandı.
Yurdakul, İÇEM’de işitme engelli öğrencilerin öğretim süreçlerinde sözel-işitsel yaklaşımın temel alınmasına bağlı olarak projenin işiten öğrencilerin eğitiminde de kullanılabileceğini söyledi.
Projenin sponsoru Bilkom Türkiye Apple
Projeye aynı zamanda Bilkom Apple Türkiye distribütörleri destek veriyor. Bilkom, öğretmenlere temel düzeyde tablet bilgisayar kullanımı, sınıfların düzenlenmesi ve tablet bilgisayarların sağlanması konusunda destek verecek.
Proje disiplinlerarası yaklaşıma sahip
Projenin bir başka özelliği de grubunun eğitim teknolojisi uzmanlarından ve işitme engelliler eğitimi alanındaki uzmanlardan oluşması.
Projenin araştırmacıları içerisinde işitme engellilerin eğitimi uzmanlarından İÇEM Müdürü Doç. Dr. Ümit Girgin başta olmak üzere Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalından iki öğretim üyesi ve İşitme Engellilerin Eğitimi Anabilim Dalından bir öğretim üyesi yer alıyor. Projenin danışmanları arasında Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı bulunuyor. Ayrıca, projenin bursiyerleri de Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalından ve İşitme Engellilerin Eğitimi Anabilim Dalından doktora öğrencilerinden oluşuyor.
Anadolu Üniversitesi : e-gazete