Yeni Cevap 

Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
H Sınıfı ehliyete sahip işitme engellilerin sürebildikleri araçlar
ekarakoc Çevrimdışı
Üye
**

[Resim: iedsembol.jpg]

İşitme engellilerin aldıkları "H" sınıfı ehliyet ile sürebileceğimiz araçların araştırması sonucu elde ettiğim verileri sizlerle paylaşıyorum. Çoğumuzun bu konu hakkında şüpheleri bulunmakta idi ve bu şüphelerinizi bu dökümanda inşallah çözebilirsiniz.

1. Olarak ve En önemlisi Almış olduğunuz “H” sınıfı ehliyetinizde ve Ehliyet almak için aldığınız raporda sürebileceğiniz araçlar hakkında bir kısıtlama olup olmadığını kontrol ediniz. (Örneğin Otomatik vitesli araç kullanması gereklidir. Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir gibi kısıtlamanın bulunup bulunmadığını inceleyiniz.)

a. Eğer raporunuzda veya ehliyetinizde bir kısıtlama bulunuyorsa

i. Raporunuzda veya ehliyetinizde bulunan kısıtlamaya göre sadece Engelli plakalı otomobil sürebilirsiniz. Ve kısıtlama türüne göre otomobilin sizin adınıza tescilli olması gerekmektedir. Aynı engele sahip bir başka kişinin aracını bile süremezsiniz.

b. Raporunuzda ve ehliyetinizde kısıtlama bulunmuyorsa

i. İşitme engellilerin sürebilecekleri araçlar;

1. Engelli plakasına sahip ise sadece en az araç içinde bir araç dışında bir sağda bir solda dikiz aynası olmak üzere herhangi bir işaret bulundurulması zorunlu değildir. Bu araçlarında adınıza veya başka şahıs adına kayıtlı olduğu takdirde sürebilirsiniz fakat araçta tertibat bulunmaması gerekmektedir.

2. Normal plakaya sahip araçlarda ise ‘Aracın gerekli yerlerine işitme engelli işaretini takmak şartıyla adınıza veya başka şahıs adına kayıtlı hususi otomobil türünden aracı kullanmanızda sakınca bulunmamaktadır.’ Bu durumda olan araçlarda motor gücü, motor hacmi gibi kısıtlamalar bulunmamaktadır.

Bazı arkadaşlarımız yolda giderken POLİS çevirmesinde H sınıfı ehliyet sahibi olduklarını söylediklerinde normal plakalı araç sürdüklerinden dolayı ceza yedikleri söylenmektedir. Bu durumlarda biz işitme engelliler için 26.09.2006 tarih ve 26301 sayılı resmi Gazete’de yürürlüğe giren ‘Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik’ te ‘Madde 7’ nin ‘f’ bendinde belirtilen ‘Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler (Ek:2) yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilir.’

Kanunu kapsamında normal plakalı hususi otomobil aracın adınıza veya başka şahıs adına kayıtlı olduğu durumlarda sadece arkada işitme engelli olduğunu belirten sticker ve yeterli dikiz aynası ile araç sürebildiklerini söyledikleri takdirde ceza yemeyeceklerdir.

Bu belgenin resmi bir geçerliliği yoktur arkadaşlar sadece yapmış olduğum bir araştırmaya göre elde ettiğim verilere göre sizlere kılavuz olması için hazırladım. Hepinize hayatınızda başarılar...

Cemre EKŞİOĞLU

----------------------

İED NOTU :

Otomatik vitesli araçlarda işitme engellilere ÖTV muafiyeti için İED tarafından dilekçe kampanyası düzenlenmiştir. 12 Ocak 2012 tarihinden bu yana 2505 Kişi Dilekçe göndermiştir. Daha sonra 30/01/2012 tarihinde İstanbul milletvekili sayın Mehmet Akif Hamzaçebi tarafından kanun teklifi verilmiştir. Halen kabul edilmesi beklenmektedir. Yasa teklifinin görmek için
TIKLAYINIZ...
(En son düzenleme: 02-15-2013 09:44 AM ekarakoc.)
02-15-2013 09:10 AM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
izzetx Çevrimdışı
Üye
**

RE: H Sınıfı ehliyete sahip işitme engellilerin sürebildikleri araçlar
Sol kulak 10 db, Sağ kulak Total işitme kaybım var. Bundan dolayı H Sınıfı sürücü belgesi almak için sürücü kursuna yazıldım. Sürücü kursu kulak burun boğaz doktorundan rapor almamın yeterli olduğunu söylemesinden dolayı bende k.b.b doktorundan rapor aldım. Ancak bütün sınavları bitirmeme rağmen halen ehliyetimi çıkartamadım.Emniyet heyet raporu istiyor. Onada başvuru yaptım ama raporda h sınıfı ehliyet alamaz diyor. Bana bir yol gösterin arkadaşlar
11-03-2013 10:47 PM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
ekarakoc Çevrimdışı
Üye
**

KBB'den rapor alırken üzerinde H Sınıfı şeklinde belirtiliyor mu? Heyet raporunuzda en az yüzde 40 iş gücü kaybınız varsa engelli statüsünde dahildir, eğer yüzde 40'ı geçmiyorsa engelli olmadığını belirtilip H sınıfı kabul etmeyebilir. Ehliyet için aldığınız raporun dışında engelli olduğun dair raporunu Emniyet Müdürlüğü'ne bir kez daha vermeye çalışın.
11-04-2013 12:20 PM
Kullanıcının websitesini ziyaret et Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
izzetx Çevrimdışı
Üye
**

Bu gün rapora itiraz için dilekçe verdim. Yönetmeliğin 7.maddesinin B bendine göre B sınıfı ehliyet alamadığım, F bendine göre H sınıfı ehliyet almam gerektiğini anlattım dilekçemde. Heyetteki memur H sınıfı ehliyetin duyma ve konuşma engellilere verildiğini benim alamayacağımı söyledi bende dilekçemde belirttiğim gibi yönetmeliğe göre b bendine göre B sınıfı ehliyet alamadığımı, H sınıfı ehliyetide siz alamaz diyorsunuz o zaman ben ehliyet alamayacağım; ama duyma ve konuşma engelli birisi ehliyet alabilecek öylemi dediğimde cevap veremedi.
11-04-2013 10:23 PM
ekarakoc Çevrimdışı
Üye
**

Zor bir durum. Bazı memurlar bu konuda haberdar değiller. Başka yerdeki Emniyet Müdürlüğü'ne gitmeyi deneyebilirseniz.
11-05-2013 11:31 AM
rainilsu Çevrimdışı
Üye
**

merhaba, babam işitme engelli H sınıfı ehliyet var. normal vitesli kullanıyor ceza var mı acaba? yeni öğrendim otomatik vitesli araç gerekli mi?
04-10-2014 02:01 PM
ekarakoc Çevrimdışı
Üye
**

Merhaba rainilsu. İşitme engellilerde otomatik vites zorunlu olmadıkça ceza alması mümkün değildir. Yönetmelikte özel tertibat ve 1600cc altı kullanılması gerektiğini belirtiliyor. Verilen ceza başka bir neden olabilir.
04-10-2014 03:07 PM
sedatgedik Çevrimdışı
Üye
**

kardeşlerim. ehniyet için emniyet müdürlüğü trafik müdürü heyet raporu istemektedir. bu rapor ise sadece devlet hastalelerinden alınmaktadır. özel hastanesinde aldığınız raporu geçersiz sayıyorlar. ve raporu heyetten almanısınız KBB poliklilikten değil. KBB polikliliğinde aldığınız rapor ise sadece ehliyet alabilirsiniz der. buda b sınıfı v.s olur. h sınıf için heyet raporu şart buda 10db için çok çok zor bir durum... Allah c.c. yardımcınız olsun...
06-05-2014 03:23 PM
ied Çevrimdışı
Yönetici

H Sınıf Ehliyet için, Devlet Hastanesinden Sağlık Kurulu Heyet Raporunuz olması Şart, Özel Hastanelerden Sağlık Kurulu Heyet Raporu almanız bu durum için mümkün değil.
08-06-2014 01:06 AM
Yeni Cevap