Değerli üyemiz, koklear implant adayımız.
Koklear implant ameliyatları bir süredir yapılmamaktaydı. 12.11.2013 tarihinde yeni SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) yayınlanmıştır. Bundan sonra ameliyatlar yapılmaya devam edilecektir. Bu gelişme ışığında aşağıdaki hususları bilgilerinize sunarız:
1. Sabit kit fiyatı kaldırılmıştır ve SUT'ta belirtilmemektedir.
2. İhaleler ile tavan ve taban fiyatları ortalama olarak belirlenmiş olup, koklear implant firmalarının şu ana kadar sundukları fiyatlar SGK tarafından bağlayıcı fiyat olarak baz alınacaktır.
3. Buna istinaden ameliyat olduktan sonra kullanıcıya ameliyat sonrası teslim edilen kit (çantada) yer alacak parçalar SGK tarafından kalem kalem belirlenmiştir ve ödemesi de SGK kapsamında olacaktır. (Bu parçalar hakkında detaylı bilgi için lütfen haberimizin en sonuna 12.11.2013 tarihli SGK tebliğine bakınız.)
4. Firmalar bu parçaları da dahil ederek, SGK ile fiyat anlaşmasına varmış olacaktır.
5. Şimdiye kadar uygulama; SGK' nın belirlemiş olduğu fiyat ile hastaneler firmalardan cihaz alımlarını fiyat teklifi sunarak ve ihale usulü ile almaktaydı. Burada hastanelerin kendi geliri de, koklear implant firmasından aldığı fiyat teklifinin içinde yer almaktaydı. Yeni SUT yönetmeliğine göre; kesinlikle hastaneler firmadan belirlenen fiyatın dışında bir ücret almayacaktır, SGK' nın belirlediği oranı hastaneye SGK direkt ödeyecektir.
6. SGK'ya fatura edilecek fiyat, firmanın verdiği fiyat olacak olup %15 hastane geliri firma tarafından değil SGK tarafından hastaneye ödenecektir.
Yeni işleyiş önümüzdeki süreçlerde daha da netlik kazanacaktır. Bu hususların dışında önemli bir bilgiyi sunmak istiyoruz.
Zaman zaman marka seçme hakkı olduğunu bilmeyen ya da hangi markayı hangi hastanelerde bulabileceklerini soran üyelerimiz, koklear implant adayı olan işitme engellilerimiz olmaktadır. Koklear implant adaylarımız doktorlarının önerdiği markayı taktırmak zorunda değiller. Hastanelerde marka seçimi yapabilmeleri mümkündür. Koklear implant adayları hangi markaları isterse, hastaneler de o yönde farklı marka alımları yapmak durumunda kalacaklardır. Böylece koklear implant adaylarımız istedikleri marka için hastane, hastane veya şehir, şehir dolaşmak zorunda kalmayacaklardır. Bazı hastanelerin tek bir marka bulundurmasının sebebi "hastane kâr payının" yüksek olması için sadece belli bir markayı seçmelerinden kaynaklanmaktaydı. Bu yüzden ilgili hastanede, başka marka bulunulmamaktaydı ama artık bu zorunluluk kalmadı. Bu hususa da dikkat edilmesini özellikle öneririz.
SGK ödeme kapsamında koklear implant ameliyatı olmuş işitme engelliye ameliyat sonrası teslim edilecek malzemeler, kit içeriği aşağıda bilginize sunulmuştur:
12 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28819
TEBLİĞ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
MADDE 23 – Aynı Tebliğ eki “KULAK BURUN BOĞAZ BRANŞINA AİT TIBBİ MALZEMELER” (EK-3/J) listesindeki “KB1015” SUT kodlu “KOKLEAR İMPLANT
(İşlemci, Pil ve pil yuvaları, Aktarıcı sistem ve bileşenleri, Cerrahi ile yerleştirilen iç parça)” adlı tıbbi malzemenin fiyat bilgisi çıkarılmış ve ödeme kriterleri ve/veya kurallarına aşağıdaki madde eklenmiştir.
“C) Koklear İmplant Asgari Çanta İçeriği
1- Modüler implant için; konuşma işlemcisi, transmitter, 2 adet uygun pil yuvası, yedek pil yuvası kapağı, 12 adet 675p düğme pil şarj edilebilir pil ünitesi, 3 adet şarj edilebilir pil ve şarj cihazı (şarj edilebilir pilleri standart üretiminde olmayanlar için 120 adet 675p düğme pil), ara kablo, yedek ara kablo, yedek mıknatıs, yedek kulak kancası, yedek kulak kancası pini, konuşma işlemcisi test cihazı, tornavida, pin çıkartma aleti, nem alma kiti, nem alma tableti, temizleme fırçası, dış parça taşıma çantası, günlük kullanım çantası, uzaktan kumanda aleti, Türkçe kullanım kılavuzu.
2- Tek parça konuşma işlemcisine sahip implant için; konuşma işlemcisi, elektrikli kurutma cihazı, uzaktan kumanda, değişik güçte mıknatıslar, nem alma kiti, nem alma tableti, 12 adet 675p düğme pil (şarj edilebilir pilleri standart üretiminde olmayanlar için 120 adet 675p düğme pil), mini pil yuvası ve kablosu, Türkçe kullanım kılavuzu.”
Saygılarımızla
İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ YÖNETİMİ
http://www.ied.org.tr