"Engelli sorunlarının çözümünde yeni bir mekanizma: Kamu Denetçiliği Kurumu" başlığıyla 24 Aralık 2013'de Ankara'da Belediyeler Birliği Binasında engelliler çalıştayı gerçekleşti. Başbakanlığa bağlı olup 2012 yılında kurulmuş yeni bir kurum olan Kamu Denetçiliği Kurumunun düzenlediği, engelliler alanında çalışan sivil toplum kurumlarının temsilcilerinin katıldığı bu çalıştayda kamuoyunda "Halk Avukatı" olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumunun tanıtım filmi izlendi, tarihçesi, işleyişi, şikayet yöntemi hakkında bilgi alındı. Şikayet örnekler ve sonuçlar görüldü. Tanıtım sonrasında Kamu Denetçisi Serpil Çakan STK temsilcilerinden gelen sorulara yanıt verdi. Daha sonra iki ayrı salonda düzenlenen toplantılarda sınırlı bir süre içinde çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından eğitim, sağlık, sosyal ve mali haklar gibi alanlarda yaşanan sorunlar dile getirilmeye çalışıldı. İşitme engellilerin çeşitli alanlarda yaşadıkları sorunlar İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Gençlik Komisyonu Başkanı Onur Cantimur ve işitme engelli annesi Melek Cantimur, işaret dili tercümanı Cem Güneş tarafından dile getirildi. Bu çalıştay sayesinde Kamu Denetçiliği Kurumunun engellileri daha yakından tanıdığına inanıyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumunun işitme engelli vatandaşlarımızın idareyle yaşadıkları sorunların çözümünde etkili olmasını diliyor, çalıştayda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.
İED YÖNETİM
Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından yayınlanan haber:
Kamu Denetçiliği Kurumu Engellilerle ilgili Çalıştay gerçekleştirdi
Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından Ankara’da "Engelli Bireylerin İdarelerle Yaşadıkları Sorunların Çözümünde Yeni Bir Mekanizma: Kamu Denetçiliği Kurumu" konulu gerçekleşen Çalıştay, Kamu Denetçisi Serpil Çakın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Çalıştay’a yurdun birçok yerinden gelerek katkı sağlayan Engelli Sivil Toplum Kuruluşları yönetici ve temsilcileri ile Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış ve Abdullah Cengiz Makas ile kurum Genel Sekreteri Mustafa Tutulmaz da yer aldı.
Türkiye Belediyeler Birliğinde gerçekleşen Engellilerin İdarelerle Yaşadıkları Sorunların Çözümünde Kamu Denetçiliği Kurumu’nu önerisinde bulunan Serpil Çakın, idare kamu gücünü kullanırken yaptığı eylem ve işlemlerinde hukuka uygun davranmakla yükümlü olduğu vurgusunu yaptı. Çakın, “Kurumun işleyişi konusunda kısa bir tanımda bulunmak istiyorum. İdareyi denetleyen ama idareye de bağlı olmayan, vatandaşa yakın, bedelsiz, etkin yeni bir sistem oluşumudur. Buna da Kamu Denetçiliği veya dünyada yaygın kullanılan adıyla ombudsmanlık kurumudur diyoruz. Ombudsman tipi denetim araştırma ve inceleme işlevli kurumlar ise hukuk devletinin işleyişine katkı sağlamakta, bireylerin hukuk yoluyla hak ve özgürlüklerini güvence altına almaktadır.” tanımlamasının doğru olacağını dile getirdi.
Engelli bireylerin eğitim, istihdam, sağlık gibi birçok alanda yaşadıkları mağduriyetlerin yanında anayasada yer alan üzere pozitif ayrımcılıkla ortadan kaldırılması ve hatta Yasal mevzuatın uygulamaya geçirilmesi gerektiğini ve ülke nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğunun hatırlatmasını da yapan Kamu Denetçisi Serpil Çakın, “Engelli bireylerin sorunları bireysel değil toplumsal bir sorundur ve beraberinde birçok ekonomik sosyal faktörü taşımaktadır. Toplumumuzda, engellisi engelsizi, idarecisi, vatandaşı herkesin konuya duyarlı olması gerekmektedir.” cümlesiyle de topluma önemli bir görev düştüğünü hatırlattı. Çakın, engelli hakları ve engellilerin kamu idareleriyle yaşadıkları sorunları paylaşmak üzere Çalıştay’a katı veren STK yöneticilerine, Kamu Başdenetçisi ve Kamu Denetçi, uzman ve çalışanlarına da ayrıca teşekkürlerini ifade etti.
Sivil Toplum Kuruluşlarına kurum uzmanı Seçil Gülçat tarafından Kurum hakkında bilgilendirici sunum gerçekleştirilen Çalıştay’da, ayrıca kısa bir tanıtım filmi gösterimi de yapıldı.
Çalıştay’ın öğleden sonraki bölümde ise iki ayrı salonda engelli bireylerin idareyle ilgili sorunları, çevreyle uyumu, toplumla bütünleştirilmesi ve idareyle sorunlarının çözümünde Kamu Denetçiliği Kurumu'nun yeri ve önemini ele alındı. Kamu Denetçisi Serpil Çakın’ın da bulunduğu salonlarda çalıştaya katılan engelli dernek ve federasyon temsilci ve yetkilileri; eğitim alanında, şehir yaşantısında, ulaşımda, düzensiz kentleşmede ve birçok konuda fiziki engellerin yanında fikri engelle karşılaştıklarını, engellerinin önünde bir de idareler tarafından engel getirildiğini dile getirdiler.
Çalıştay sonunda bir değerlendirme konuşması yapan Kamu Denetçisi Serpil Çakın, katkı veren tüm katılımcılara teşekkür ederek görüşülen ve paylaşılan konuların takipçisi ve destekçisi olduğunu söyledi.
http://www.kamudenetciligi.gov.tr/conten...tirdi.html