Yeni Cevap 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İŞARET DİLİ KURSU İSTEYENLERİN DİKKATİNE
ied Çevrimdışı
Yönetici

İŞARET DİLİ KURSU İSTEYENLERİN DİKKATİNE
Derneğimize, Türkiye'nin çeşitli illerinden İşaret Dili Kursu’nu nereden alabileceklerini soran başvurular gelmektedir.

Önerimiz: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan ve Türkiye'de yaygın olan "Halk Eğitim Merkezi" imkânını kullanmalarıdır. Bazı ücretsiz işaret dili kursu yerleri: http://ied.org.tr/forum/thread-460.html

Eğer bulunduğunuz il ve ilçedeki Halk Eğitim Merkezinde işaret dili kursu yok ise yapılacaklar aşağıdadır:

1- Halk Eğitim Merkezinde işaret dili kursu aşağıdaki MEB mevzuatına göre en az 12 dilekçe-talep ile açılabilmektedir:

"Kursların düzenlenmesi ve kursa katılacakların sayısı
MADDE 33 – (1) Merkezlerce kurslar en az 12 kursiyerin katılmasıyla düzenlenir. Kurslar; program, aday kursiyer sayısı, öğretmen ve usta öğreticilerin çalışma saatleri ile benzeri bilgiler içeren teklifin millî eğitim müdürü tarafından onaylanmasıyla açılır..."

Kaynak: http://mevzuat.meb.gov.tr/html/27587_0.html

2- Halk Eğitim Merkezine yazılacak dilekçe örneği aşağıdadır. Çevrenize tavsiye edin ya da 12 dilekçe toplayın. 12 dilekçe toplarsanız ied@ied.org.tr adresimize haber verin. Bulunduğunuz il/ilçede işaret dili tercüman yönlendirmeye çalışalım. :

"....................... Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne

Merkezinizde Türk İşaret Dili 1. seviye kursu açılmasını ve açılınca katılmak istiyorum.

Gereğini arz ederim.

Tarih
İmza
Ad Soyadı
Telefon

EK
Nüfus cüzdan fotokopisi "

A4 kağıttaki yerleşimi:

3- İşaret dili tercümanının Halk Eğitim Halk Eğitim Merkezi müdürü ile görüşmesi gerekmektedir.

Eğer halk eğitim merkezinizin müdürü işaret dili tercümanı bulamadıklarını söylerse, yönlendirmeye çalışabilmemiz için "Tercüman" konu başlıklı e-posta ile İl- ilçe - halk eğitim merkezini aşağıdaki e-posta adresine bildiriniz: ied@ied.org.tr

DİKKAT

İkinci Kur açılmasında kursiyerlere "önlisans" şartı engeli vardır. Bu sıkıntının giderilmesi için derneğimizce “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne” itiraz yazısı yazılmıştır. Siz de itiraz yazısı yazarak engelin kaldırılması için destek veriniz.

Profesyonel İşaret Dili Tercümanı olmak isteyenlere tavsiyeler:

1- Sertifikalar edinin:
Halk Eğitim Merkezlerinin, sivil toplum kuruluşlarının açtığı kursları bitirin. Buralardan edineceğiniz sertifikalar ile Milli Eğitim Bakanlığı zaman zaman düzenlediği işaret dili tercümanlığı sınavına girebilirsiniz. Dolayısıyla işaret dili eğitimi gördüğünüze dair belgeler edinmeye çalışın.

2- Kendinizi Geliştirin:
Gittiğiniz kurslarla ve aldığınız sertifikalarla yetinmeyin. İşitme engelliler arasında bulunun. İşitme engellilerle sık vakit geçirmeniz işaret dili bilginizi oldukça hızlı ilerletecektir.

3- Derneklerin bazı etkinliklerinde gönüllü çalışın:
Yapacağınız gönüllü çalışmalar sizin referansınız olacaktır. Kendinizi tanıtmış olup işaret dili bilginizi göstermiş olacaksınız. Örneğin bir seminerde çeviri yapın, bir TV kanalında bir programda çeviri yapın.

4-İşaret dili tercümanlığı yapanlarla görüşün.
İşaret dili tercümanlığını uzun yıllardır yapanlarla görüşerek öğreneceğiniz yararlı şeyler olabilir. Facebooktaki gruplardan tercümanlara daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu gruplardan birine örnek olarak bu linki tıklayabilirsiniz: https://www.facebook.com/groups/isitmeen...cumanlari/

5- İşinizi sevin
Bu işi severek yapın. Bu en önem verdiğiniz tavsiye olsun.

NOT:
Çevirilerde hem işaret hem konuşma dilini kullanmayı ihmal etmeyin.
Yapacağınız çevirilerde mimiklerin önemli olduğunu unutmayın.
Vücut dilinizi doğru kullanmaya gayret edin.
Unutmayın ki, karşınızdaki işitme engelli size güvenmektedir. Yapacağınız bir yanlış tercüme, birçok yanlış anlamaya neden olacaktır.

İlginize teşekkür ederiz.

İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ YÖNETİM
http://www.ied.org.tr
(En son düzenleme: 01-02-2014 12:59 PM ied.)
12-30-2013 08:34 PM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Yeni Cevap