Yeni Cevap 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koklear İmplant Ameliyatları Karalama Kampanyalarına karşı Sağlık Bakanlığına
ied Çevrimdışı
Yönetici

Koklear İmplant Ameliyatları Karalama Kampanyalarına karşı Sağlık Bakanlığına
Son zamanlarda Koklear İmplant Karalama kampanya ve paylaşımların artması üzerine İşitme Engelliler ve Aileleri Derneğine Koklear İmplant ameliyat adayları ve Ailelerinin de rahatsızlıklarını dile getirmesi üzerine Sağlık Bakanlığına 28.02.2014 tarihinde iletilen Dilekçemiz.
Konu hassasiyetle Derneğimiz tarafından takip edilmekte
* * *
28.02.2014

T.C. Sağlık Bakanlığı

Sayın Mehmet Müezzinoğlu

Konu : Koklear İmplant ameliyatları Karalama Kampanyası Hakkında

Doğuştan işitme kaybına sahip bebeklerde ileri derece veya işitmesini zamanla tamamen kaybetmiş olan çocuk ve yetişkinlerde İşitme Cihazının artık konuşma dilini anlamasında ve ayırt etmesinde zorluk çıkarması durumunda Koklear implant (Biyonik Kulak) işitmenin doğal olmasada Doğala yakın, İç Kulak Protezi sayesinde kazanılmasını sağlamaktadır.

Çağımızın bu teknolojik mucizesi ile tamamen Sağırlık elektronik olarak tarihe karışmakta. İşitme Engelini ortadan kaldırmayan ancak bu iç Kulak Protezi sayesinde işitmeyi sağlamaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olup, Türkiyede sayısız Devlet Hastanesi, Üniversite Hastanesi ve Özel Hastaneler tarafından Koklear İmplant Ameliyatları, sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanarak yapılmaktadır.
Faydası Sağlık Bakanlığı tarafından tespit edilmiş olup, Sağlık Uygulama Tebliğinde büyük bir kısmı maddi olarak karşılanan tıbbi malzemeler Listesine de alınmıştır.

Koklear implanta uygun adayların Uzman Doktor, Odyoloji Bölümü ve Eğitim Odyoloğu tarafından tetkik ve testlerin sonrasında belirlenmektedir. Uygun Hastaya takibi yapıldıktan sonra Heyet tarafından Konsültasyon ekibininde imzası ile onay verilmektedir.

Bebek ve çocuklarda Koklear İmplantın başarılı olmasındaki en etkin yol, erken teşhis ve erken cihazlanma ve erken ameliyattır.
Ameliyatın ardından çocuklarda ve yetişkinlerde işitsel ve sözel eğitim Koklear implanttan en iyi verimi sağlayacağı için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, eğitim raporu (BEP) alınmasının ardından Özel Eğitim Rehabilitasyon merkezlerinde tamamı Devlet tarafından karşılanan eğitim olanağı dahi sunulmaktadır.

Ülkemizde Koklear İmplant Ameliyatları ve devamındaki eğitimle de başarı ve memnuniyet oranı Koklear İmplant kullanıcılarının işitme kayıp tipi ve hasara ve yaşa bağlı olarak, önden Odyolog ve Hekimlerin bilgilendirdiği Hastaya uygun düzeylerde başarılıdır.

Koklear İmplanta işitme kayıplı hasta ve ailelerin pskolojik olarak hazır olması gerekmektedir. Karar verme sürecinde araştırma yapan aileler, başarı olasılığı ve komplikelerin dışında Koklear İmplant karşıtı kampanyalarla karşılaşmaktadır.
Zorunlu olmayan ancak ihtiyaç duyan ve ameliyat olmak isteyen İşitme kayıplı kullanıcı ve aileleri, yapılan karalama kampanyalarına sosyal paylaşım ağlarında ve farklı İnternet ortamlarında rastladıklarında, karar vermelerini etkileyen ve ileri zamana ertelenen ancak bu süreçte Kollear İmplanttan faydalanıp işiterek ulaşmak istedikleri yaşam düzeyine ulaşmak konusunda ya geç kalmış olmaktalar, yada tamamen işitsel fonksiyonlarını kullanmadan sessiz bir hayata adım atmak zorunda kalmaktadır. Veya bu bu tarz yayınlar sebebiyle caydırıcılıklarına inanmış olmaktan dolayı daha sonra pişmanlık duyabilmektedirler.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde büyük bir maliyeti olan ve başarı oranı küçümsenmeyecek boyutta olan Koklear İmplant ameliyatlarına karşıt grup ve şahıslar; ameliyatın olduğundan fazla bir abartıyla ve tamamen farklı bir şekilde kanlı, kemiğin oyularak, matkapla delinerek, beyinden parçalar alarak yapıldığı şeklinde abartılı, gerçek dışı yazılar, resimler ve videoları çok rahat bir şekilde sosyal paylaşım ağları ve İnternette sunmaktadırlar.

Gereksiz korku aşılayan, Sağlık Bakanlığının onayladığı ve Sosyal Güvenlik kapsamındaki bu tarz ameliyatlarda uygun hasta tipi ve tespiti uzmanlar tarafından yapılmaktayken, bu tarz paylaşımlar Koklear implant kullanıcılarını rencide etmekte, psikolojik olarak çöküntü yaşamalarına sebebiyet verilmekte ve en çok aileleri ile ameliyat olacak adayları ürkütmekte, tedavinin önüne set koymaktadır.

Bakanlığınızın, Koklear İmplant Kullanıcı ve Ailelerine ve Adaylarına karşı bu Ayrımcı, ırkçı karalamaların ve kampanyaların paylaşımların, yasal olarak 'İnsanlık, Ayrımcılık ve ırkçılık' suçu kapsamına alınması gerekmektedir. Bu tarz karalayıcı paylaşımların önüne yasal uygulamalar ve beraberinde Sağlık Bakanlığının web sayfasında sözel, alt yazılı- işaret dili ile hazırlanmış videolarla aday ve ailelerin doğru bilgilendirilmesine öncülük etmesi gerekmektedir.

Gereğinin yapılmasını rica ediyoruz.
Saygılarımızla

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği
Yönetim Kurulu

(Yazı İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği tarafından yazılmış olup, kısmen veya tamamen çoğaltılamaz ve kopyalanamaz).
03-26-2014 02:17 AM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Yeni Cevap