3 NİSAN 2014 TARİHLİ RESMİ GAZETE İLE DEVRİM: TELEVİZYONDA İŞİTME ENGELLİLER İÇİN TÜRKÇE ALTYAZI ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ
Değerli basın mensubu,
3 Nisan 2014 (dün) de yayınlanan resmi gazetede "devrim" niteliğinde bir karar yayınlandı. İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'nin yıllardır süren mücadelesi sonucunda Türk TV kanallarında artık yurtdışındaki tv kanallarında olduğu gibi Türk televizyon kanallarında Türkçe altyazı hizmeti zorunlu oldu. İşitme engellilerin yıllardır süren konuşmaları anlayamama çilesi ve feryadı son bulacağı gibi Türkiye yurtdışında işitme engelliler için düzenlenmiş bir seminerde çekilmiş ekteki fotoğraftan görüldüğü gibi altyazı hizmeti için teletex numaraları olan diğer Avrupa ülkeleri arasında "0" (yani yok) olarak yer almayacak.
Yasa bu haliyle sevindirici olup Okan Bayülgen'in talk show programında örnek olduğu gibi işaret dili tercümanı zorunluluğu getirilerek genişletilmesini ve Türk filmi oynayan sinema salonlarında da Türkçe altyazının zorunlu olmasını diliyoruz.
İŞİTME ENGELLİLER VE AİLELERİ DERNEĞİ
http://www.ied.org.tr
Resmî Gazete
Sayı : 28961
3 Nisan 2014 PERŞEMBE
YÖNETMELİK
Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan:
YAYIN HİZMETİ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 –
2/11/2011 tarihli ve 28103 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 4 –
(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Alt yazı: Program kaydı veya yayın esnasında, çoğunlukla ekranın alt bölümüne yerleştirilen, sabit ve/veya hareketli olarak verilen yazılı bilgi, diyalog ve metinleri,
“Engellilerin yayın hizmetlerine erişimi"
EK MADDE 1 –
(1) Engellilerin yayın hizmetlerine diğer bireylerle eşit koşullarda erişimini sağlamak amacıyla;
a) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu kanallarında yayınlanan sinema ve televizyon için yapılmış filmler, diziler ile haber programlarında; üç yıl içinde yüzde otuza, beş yıl içinde yüzde elliye ulaşılacak şekilde işitme engellilere yönelik altyazı hizmeti seçeneğine yer verilmesi zorunludur.
b) Ulusal karasal yayın lisansına sahip özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar tarafından yayınlanan sinema ve televizyon için yapılmış filmler, diziler ile haber programlarında; üç yıl içinde yüzde yirmiye, beş yıl içinde yüzde kırka ulaşılacak şekilde engellilere yönelik alt yazı hizmeti seçeneğine geçilmesi zorunludur.
(2) Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu ile ulusal karasal yayın lisansına sahip özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar, engelliler için getirilen erişim hizmetleriyle ilgili olarak yukarıda sayılan oranlara ilişkin bir önceki yıla ait istatistiksel verileri, her yılı takip eden ilk 3 ay içerisinde Üst Kurul’un izlemeburo@rtuk.org.tr internet adresine elektronik posta ile gönderirler.”
Kaynak :
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/20...0403-1.htm