Organizatörlüğünü Silkar Holdingin yaptığı, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği ile İşaret dili çevirilerini İşaret dili tercümanı Ceren Ay'ın desteğiyle beraber; İşkur-MED Akademi ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla, işitme engelliler Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi gerçekleştirilmiştir.
İlgili detaylı haber aşağıdadır:
İşitme Engellilere, 6331 sayılı yasa gereği zorunlu olan İş Güvenliği eğitimi verildi. İş Güvenliği Uzmanı Taylan Özgür tarafından verilen eğitim dün saat:10:00'da başladı ve 8 saat sürdü. Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen eğitime, İş Kur İl Müdürü Ayhan Tozan, GÖRSEM Derneği Başkanı Akif Biçer ve işitme engelliler katıldı.
İş Kur İl Müdürlüğü, Silkar Holding, Üniversite Sanayi İş Birliği Derneği, 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklaşa düzenlediği eğitim programının açılışında İş Kur İl Müdürü Ayhan Tozan konuştu.
Tozan konuşmasında insanlığın temel gereksinmlerinin karşılanması için gerekli olan maddi servetlerin yaratılması üretim etkinliği ile sağlandığını ifade ederek; "Üretimi gerçekleştirebilmek için ise, işyeri, üretim araçları, enerji kaynakları, hammadde ve yardımcı maddeler ile çalışan insana gereksinim bulunmaktadır. Çalışan insanın işyerinde üretim araçlarını kullanarak bir görev yapması, bir üretimi gerçekleştirmesi sırasında çeşitli etmenlerle karşı karşıya bulunması, meslek hastalıklarına yakalanması veya iş kazalarına maruz kalmasına neden olmaktadır." dedi.
Tozan konuşmasının devamında, dünyada olduğu gibi ülkemizin de en önemli sorununun işsizlik nitelikli ara eleman eksikliği olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; "Bu sorun engelli vatandaşlarımız arasında kendini daha bir belirgin şekilde göstermektedir. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak öncelikli faaliyetimiz işveren ile işçi arasında köprü görevi yapmaktır. Bu görevimizi yaparken istihdam yani işe yerleştirme faaliyetimize ilave olarak engelli arkadaşlarımızın niteliklerini artırmadır." dedi.
Tozan ayrıca 2013 yılı içinde ve 2014 yılının ilk dört ayında Bilecik il müdürlüğü olarak istihdam çalışmalarından bahsetti. 2013 yılı içinde 293 engelli vatandaşın müracaatı olduğunu bunların 107'sinin yerleştirildiğini, 2014 yılının ilk 4 ayında ise 149 müracaat olduğunu bunların 36 tanesinin yerleştirildiğini söyleyen Tozan ayrıca ilimizde 156 kayıtlı işsiz olduğunu ifade etti.
Bilecik'te toplam 543 özürlü vatandaş çalıştırması gereken özel ve kamu kurumu olduğunu ifade eden Tozan, kamu kurumlarının kontejan fazlası çalıştırdığını, özel sektörde ise 32 açık kontejanın bulunduğunun altını çizdi.
Tozan'ın konuşmasının ardından İş Güvenliği Uzmanı Taylan Özgür sunum eşliğinde eğitim programına başladı. Özgür, iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği yasal mevzuatı, iş kazası ve meslek hastalığı kavramları, tehlike ve risk kavramları, risk etmenleri, genel iş sağlığı ve güvenliği kuralları ile sağlık ve güvenlik uyarı işaretlemeleri konularını anlattı.
Kaynak:
http://www.bilecikhaber.com.tr/is-guvenl...mi-verildi
SİLKAR’DAN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Bilecik I. Ve II. Organize Sanayi Bölgelerinde fabrikaları bulunan Silkar Madencilik, Türkiye ve Bilecik’te bir ilki gerçekleştirdi. Önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atan Silkar, işitme engelliler için Temel İş Sağlığı Güvenliği Eğitimini Bilecik’te gerçekleştirdi.
Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası’nda, İŞKUR, SİLKAR MADENCİLİK, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası, Üniversite Sanayi İşbirliği Derneği, MED Akademi, İşitme Engelli Aileleri Derneği ortaklığı ile Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında “işitme engelliler için Temel İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi” düzenlendi.
Eğitimin en dikkat çekici ve önemli yanı, daha önce şirketler bazında örnekleri görülen eğitimin Türkiye’de ilk kez il bazında, BİLECİK’TE düzenleniyor olmasıydı.
Eğitimle ilgili olarak açılış konuşması İŞKUR Bilecik İl Müdürü Ayhan Tozan tarafından yapıldı. Tozan konuşmasında: İş Sağlığı Güvenliği eğitimlerinin 6331 Sayılı Kanun çerçevesinde işverenler tarafından zorunlu olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini, özelikle günümüzde İş Sağlığı ve Güvenliğinin “olmazsa olmaz, ertelenemez” öneme sahip olduğunu belirtti. Bilecik’te engelli personel istihdamına yönelik istatistiki bilgileri katılımcılarla paylaşan Tozan, halen istihdam bekleyen engelli işgücü olduğunu ortaya koydu. İş Sağlığı Güvenliği Eğitimlerinin çalışan her personel için önemine de değinen Tozan, SİLKAR Holding İnsan Kaynakları Müdürü A. Rıza Caferoğlu’nun, işitme engelli çalışanlar için Temel İSG Eğitimi konusunda şirketlerinin Sosyal Sorumluluk Projesi gerçekleştirmek istedikleri fikri ile geldiklerinde çok mutlu olduklarını, kurumu ve şahsı adına bu tür örnek girişimlere destek olmak adına ellerinden gelen tüm gayreti, her zaman göstereceklerini söyledi.
8 saat süren ve hayli neşeli bir ortamda geçen eğitim, MED Akademi İSG Uzmanı Taylan Özgür tarafından verildi. İşitme engelliler için çevirisi Öğr. Gör. Ceren Ay tarafından gerçekleştirildi. Bilecik’te kurulu fabrikalarda halen çalışan işitme engellilerin, eğitimle ilgili olarak, Çok memnun olduklarını, kendilerini anlayan ve kendilerini anlatabildikleri bu fırsatı ortaya koyan herkese çok teşekkür ettiklerini, hatırlandıkları için çok mutlu olduklarını belirttiler. Çalıştıkları işyerlerinde aynı konulu eğitimleri aldıklarını fakat kendilerine bu eğitimin “anladıkları dilden” anlatılıyor olmasının çok daha önemli ve yararlı olduğunu dile getirdiler. Karşılarında işaret dili uzmanı bulan ve bu durumdan çok memnun olan işitme engelliler, çalışma koşulları, çalışma saatleri, fazla mesai uygulamaları vs gibi bir çok konuda sorular sormuş, bilgiler aldılar. Hayli verimli ve başarılı geçen eğitim sonunda sınav da yapıldı.
Kaynak:
http://www.haber11.net/haberlergos-8690-...ojesi.html