ekarakoc
Üye
 
Mesajlar: 392
Katılım: Aug 2012
|
Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri
Rehabilitasyon Eğitimleri Hakkında Aile Deneyimleri
Türkiye'de Rehabilitasyon Merkezlerinin bilinmeyen acı yanları.
Rehabilitasyon merkezleri Milli Eğitim'e bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) tarafından denetlenen özel kurumlardır.
Milli eğitimin denetlemediği söylenemez, ama yapılan denetimler ne kadar aile ve rehabilitasyon merkezlerindeki çocuklar için faydalı ve iyileştirici yönde, o tartışılır. Bir işitme engelli çocuğun annesiyim, bana göre denetimler sadece kurumun amaca uygun işleyip işlemediğini yüzeysel gözlemlemesinden öte değildir..
Devlet destekli olması kaynaklı, denetimlerde kayıtlar, faturalar, evraklar daha çok dikkate alınmaktadır. Oysa her rehabilitasyon merkezi yasalara uymak zorunda. Aileler zaten yönetmeliklerden habersiz olduğundan, hak araması gerektiği ve nasıl arayacağı konusunda dahi habersiz, halbuki sözkonusu olan kendi Çocuğunun geleceği. Kurumları denetleyici Baş Mekanizma Aile olmalı.
rehabilitasyon merkezlerinde, yaşanan Kulaktan Kulağa anlatılan fakat kimsenin Birlik olup nasıl önüne geçilebilir dediği yok. Bu sayede de kurumlar, kılıflarına uydurdukları şekilde devleti ve aileyi kullanarak eğitimi esas madde olması gerekirken ticarete dönüşmüş bu sistemde mutlu mesut çarkı çevirmekte.
- Öncelikle Rehberlik araştırma merkezinden belirli zamanlarda gelen müfettişler, bu denetimleri habersiz yapmalı, ama Kurumlar bundan önceden haberdar olabiliyor.
- Evrak denetimi elbette şart, ama memurların evrak bilgisi haricinde eğitimci olmaları gerekiyor, değilse ayrı alanlardaki denetimciler beraber denetlenmeliler.
- Eğitimde belirli bir seviyeye gelmiş öğrencilerin Bireysel derslerine Denetimcilerin alınması bir göz boyama, gerçi bu da çok bir şey fark etmiyor, ne kadar bilgililer o alanda, uzmanlık alanı işitme engelliler üzerine mi? Zihinsel engelliler üzerine mi? Yahut bu konuda gerçekten uzmanlar mı?
- Reelde olmayan ama Kaydı bulunan öğrencilerin olması yanı sıra, reelde olmayan ama diploması bulunan eğitimcilerin varlığından haberdar mı denetleyiciler?
- Farklı engel gruplarındaki çocukların aynı rehabilitasyon merkezinde eğitim alması ne kadar doğru? Kesinlikle yanlış, bir Rehabilitasyon merkezi tek bir alanda uzman kadrosuyla Hizmet vermeli, grup eğitimine işitme engellinin farklı engel grubunda bir çocukla grup eğitimi almaması gerekiyor !!!!
İşitme engelli çocuğun işitsel ve sözel farklı desteklere ve yöntemlere ihtiyacı varken, diğer engel grubunun farklı yöntemlerle Eğitilmesi gerekmekte.
- Rehabilitasyon merkezlerinde aile bireysel olarak eğitilmeli, çocuk değil. Aile derslikten kesinlikle çıkarılmamalı, dışarıdan gerekli durumlarda izleyici olması istisna, ancak aile neler yaptığı neler yapabildiği konusunda çocuğu ile beraber öğretmene sunumlarını yaparak kendini eğitebilir, öğretmeni izleyerek değil. Bu yöntemle yapılan eğitimlerde sadece birebir Öğrenci - Öğretmen diyaloğu kaynaklı aile gereken eğitimi Derslikte bulunsa dahi evde uygulamakta başarısız olmakta. Amaç çocuk eğitimi değil çocukla beraber aile eğitimi iken, sadece çocuğa yönelik eğitim uygulandığı bir sistem rehabilitasyona ters
- Rehabilitasyon merkezleri Kaynaştırma merkezi olamaz, bu görev anaokul ve kreşlere ve okullara aittir.
- Rehabilitasyon merkezleri okul öncesi Kaynaştırma eğitimine ve okula başlamış olan tüm çocuklarını belirli zaman aralıklarında okullarında ziyaret etmeli ve oradaki eğitmenleriyle paralel çalışmak zorundalar. Burada okul öncesi ve okullarda yönetmelikler değil yasalar konulmalı, bu bir zorunluk olmalı. Olmaz ise, yitip giden çocuklarımızın sorumlusu, Milli Eğitim Bakanlığı'dır.
Elfida GÜLER
|
|
12-31-2012 01:44 PM |
|