Yeni Cevap 

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HDP'DEN FM SİSTEMİ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
ied Çevrimdışı
Yönetici

HDP'DEN FM SİSTEMİ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ
HDP Milletvekilimiz sayın İdris BALUKEN, FM sistemi için araştırma önergesi sunmuştur. Milletvekilimize çok teşekkür ediyor, sunulan araştırma önergesinin kabul edilmesini diliyoruz.

Saygılarımızla

İED YÖNETİM

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Okulöncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında eğitim gören işitme kayıplı çocukların karşılaştığı sorunların araştırılması, eğitim gördükleri okulların ve dersliklerin fiziksel koşullarının incelenmesi ve bu öğrencilerin dezavantajlı durumlarının telafi edilmesi için neler yapılması gerektiği yönünde meclisin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.

İdris BALUKEN
Grup Başkanvekili

GEREKÇE
Türkiye´de işitme engelli çocukların eğitimlerinin sorumluluğu, düzenlenmesi ve denetimi, Milli Eğitim Bakanlığı´ndadır. Bu eğitimler okul öncesini, ilköğretimi ve ortaöğretimi kapsamaktadır. Sadece işitme engellilere hizmet veren özel eğitim okulları ile birlikte işitme kayıplı çocukların akranlarıyla sosyal ve duygusal yönden etkileşimini arttırmak amacıyla normal eğitim kurumlarında da kaynaştırma eğitimi verilmektedir.

Bu durumda olan kaynaştırma eğitimine tabii işitme kayıplı öğrenciler normal işitenlere göre dezavantajlı durumdadırlar. Bu öğrencilerin kelime öğrenme hızı normal işitenlere göre daha yavaştır ve bu nedenle kelime hazinesi daha yavaş artar. Normal işiten çocuklarla aradaki fark, yaş ilerledikçe daha belirginleşir. Bu öğrenciler de soyut anlam ifade eden kelimeler daha zor öğrenilir ve günlük konuşma içinde daha az kullanılır. Dilin kurallarını öğrenmeleri daha zor ve yavaş olur. Kelime sonlarındaki takıları (-ler, -lar, -nin, -den) hem çok iyi duyamadıkları, hem de anlamlandırma ile ilgili sıkıntılar yaşadıkları için genellikle öğrenemezler ve gerek konuşma dilinde gerekse yazı dilinde bu ekleri kullanmamayı tercih ederler.

İşitme engelli öğrencilerin karşılaştığı dezavantajlı bu durumun telafi edilmesine yardımcı olan FM sistemleri mevcuttur. Bu sistemler sayesinde öğretmenin taşıdığı bir mikrofon yoluyla sınıf ortamındaki gürültü baskılanmakta ve öğretmenin sesi öğrenciye daha yüksek frekansta iletilmektedir. Böylece engelli çocuk öğretmenini daha net duymakta ve anlatılanları daha iyi anlamaktadır. Fakat bu sistemlerin uygulanabilir olması için sınıfın fiziksel yapısının uygun olması ve öğretmenlerin FM cihazlarının uygulanması hususunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Gerek FM sistemlerinin maliyetinin yüksek olması gerek okul yönetimlerinin ve öğretmenlerin bu cihazları kullanmaya direnç göstermesi nedeniyle işitme kayıplı çocuklar akranlarına göre dezavantajlı duruma düşmektedirler.

Bu gerekçelerle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Okulöncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında eğitim gören işitme kayıplı çocukların karşılaştığı sorunların araştırılması, bu öğrencilerin eğitim gördükleri okulların ve dersliklerin fiziksel koşullarının incelenmesi ve neler yapılması gerektiği yönünde meclisin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir.
(En son düzenleme: 05-12-2014 05:16 PM ied.)
05-12-2014 05:15 PM
Bu kullanıcının gönderdiği tüm mesajları bul Bu mesaji bir cevapta alıntı yap
Yeni Cevap